Skripaľov dom po 12-tisíc hodinách čistenia vyhlásia za dekontaminovaný

    0
    Sťahovači a vojenskí pracovníci stoja pred domom bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa 8. januára 2019 v Salisbury. (Autor: TASR)

    Dom bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa v anglickom meste Salisbury, ktorý sa stal miestom útoku nervovoparalytickou látkou novičok, by mali po 12.000 hodinách dekontaminačných prác vyhlásiť za obývateľný. V piatok o tom informovala televízia Sky News.

    Skripaľov dom by mal byť poslednou z 12 zón v meste Salisbury a v jeho okolí, ktoré by mali vyhlásiť za bezpečné v súvislosti s minuloročným útokom nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Dom by mali následne previesť do vlastníctva samosprávy grófstva Wiltshire.

    V súvislosti s daným útokom už predstavitelia britskej armády avizovali vytvorenie nového pluku špecializujúceho sa na radiačnú, chemickú, biologickú a nukleárnu ochranu, s cieľom opätovne vybudovať spôsobilosť v danej sfére. Tá bola v minulosti oslabená v dôsledku rozpočtových škrtov.

    Tyrone Urch, ktorý je šéfom britského Veliteľstva výcviku a personálnej podpory, pochválil prácu vojakov, ktorí sa podieľali na dekontaminácii. Vyhlásil, že “novičok je pravdepodobne jednou z najkomplikovanejších a najnebezpečnejších nervovoparalytických látok na svete… A preto je odvaha, s ktorou sa naši mladí muži a ženy vracali za hranicu (kontaminácie), fenomenálna”.

    Útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju sa odohral vlani v marci v britskom meste Salisbury pomocou nervovoparalytickej látky novičok, vyvinutej v bývalom Sovietskom zväze. Incident, z ktorého Británia obvinila Rusko, ešte viac zhoršil už tak napäté vzťahy oboch krajín. 

    - Reklama -