Škótsky súd odobril Johnsonovo rozhodnutie o pozastavení činnosti parlamentu

    0
    Britský premiér Boris Johnson počas prejavu v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 3. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Johnsonovo rozhodnutie urobené krátko pred termínom vystúpenia Británie z Európskej únie nie je podľa verdiktu škótskeho súdu v rozpore s platnými zákonmi Spojeného kráľovstva. Nejde preto o záležitosť, ktorú by mali riešiť súdy.

    Najvyšší civilný súd Škótska so sídlom v Edinburghu už 30. augusta odmietol vydať vo veci predbežné opatrenie. V stredu príslušný podnet prerokoval na riadnom pojednávaní. 

    Podnet namierený proti Johnsonovmu zámeru podala skupina 75 poslancov z rôznych politických strán v záujme iniciovania širšej parlamentnej rozpravy, od ktorej si sľubujú odvrátenie tzv. brexitu bez dohody, teda neriadeného ukončenia členstva Británie v EÚ.

    Odporcovia Johnsonovho zámeru považujú prerušenie schôdze parlamentu za protiprávne. Proti stredajšiemu verdiktu škótskeho súdu plánujú podať odvolanie.  Podobné konania boli iniciované aj na súdoch v Severnom Írsku a v Londýne.

    Johnson 28. augusta oznámil, že požiadal kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie schôdze parlamentu pred novou schôdzou od druhého októbrového týždňa do 14. októbra.

    Do plánovaného odchodu Británie z EÚ (31.10.) budú vtedy zostávať už len dva týždne.

    - Reklama -