Škóti oslavujú volebný úspech, podniknú kroky k referendu o nezávislosti

    0
    Škótska premiérka Nicola Sturgeonová (Autor: TASR)

    SNP získala 48 z celkových 59 kresiel, ktoré má Škótsko v Dolnej snemovni britského parlamentu. Strana si tak polepšila oproti voľbám z roku 2017, keď získala 35 mandátov.

    “Toto nie je o tom, žiadať britského premiéra Borisa Johnsona či akéhokoľvek iného westminsterského politika o povolenie,” uviedla krátko po oznámení výsledkov Sturgeonová. “Ide o uplatnenie demokratického práva Škótov, aby rozhodli o svojej vlastnej budúcnosti,” dodala.

    V britských voľbách jasne zvíťazila Johnsonova Konzervatívna strana zasadzujúca sa za brexit, ktorá získala po sčítaní hlasov v 649 z 650 volebných obvodov 364 kresiel v parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.

    Sturgeonová však krátko po oznámení týchto výsledkov Johnsonovi pripomenula, že je “lídrom strany, ktorá v Škótsku utrpela porážku”. V škótskych volebných obvodoch si totiž konzervatívci výrazne pohoršili, pričom oproti 13 mandátom, ktoré získali v roku 2017, si v štvrtkových voľbách zabezpečili len šesť.

    “Teraz je bez všetkých pochybností jasné, že drvivá väčšina Škótov si praje zostať v Európskej únii,” uviedla.

    Referendum o nezávislosti sa v Škótsku konalo v roku 2014, pričom osamostatnenie Škótska v ňom vtedy odmietlo 55 percent voličov. V roku 2016 sa však v celobritskom referende o brexite vyslovilo až 62 percent Škótov proti vystúpeniu Británie z EÚ. Naproti tomu za brexit hlasovalo celkovo 52 percent britských voličov.

    Sturgeonová dávnejšie hovorila o tom, že Johnsonovi pošle ešte pred Vianocami list, v ktorom ho požiada o právo uskutočniť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Samotný britský premiér však už počas predvolebnej kampane tvrdil, že takúto žiadosť odmietne, informuje stanica BBC.

     

    - Reklama -