Skončil Lipšic ako politik? Po zrazení dôchodcu čelil drsným otázkam. Toto teraz spraví

    0
    Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    Dámy a páni,

    úplne prvé, čo by som chcel dnes povedať, je, že je mi veľmi, veľmi ľúto toho, čo sa včera stalo. Už včera na mieste som synovi zosnulého pána vyjadril ľútosť a poprosil ho, aby moje ospravedlnenie tlmočil celej rodine. Osobne som mu ponúkol akúkoľvek pomoc, ktorá bude v mojich silách. Aj dnes som komunikoval so synmi zosnulého pána.

    Druhé, čo chcem povedať, je popis toho, čo sa stalo. Vracal som sa domov z obchodu o ôsmej večer. Išiel som približne 50-kilometrovou rýchlosťou. Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho úplne v poslednej chvíli a zrážke som už, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal, hneď som k nemu pribehol. Bol pri vedomí, mal otvorené oči, hmatateľný pulz, ale nekomunikoval. Ihneď som zavolal záchranku a podľa ich inštrukcií som sa mu snažil poskytnúť prvú pomoc. Po pár minútach mi začali pomáhať dvaja okoloidúci, ktorí v blízkosti miesta nehody pracujú s bezdomovcami a mali so sebou väčšiu a lepšie vybavenú lekárničku, ako som mal ja v aute. Krátko nato prišli záchranári, ktorí následne prevzali starostlivosť o zraneného. Po príchode policajtov som sa podrobil dvom dychovým skúškam s negatívnym výsledkom a požiadal som aktívne, aby som sa podrobil aj krvnej skúške na alkohol, ktorej výsledok dnes – po tom, ako ju spracovalo laboratórium – je tiež negatívny. Ten rozbor toxikologický mám k dispozícii, v prípade vášho záujmu vám môžem poskytnúť.

    Počas jazdy som nepoužíval mobilný telefón, čo som pripravený zdokladovať a polícia to vie veľmi ľahko zistiť výpismi z hovorov alebo esemesiek. Privolaný znalec ešte včera večer urobil fotodokumentáciu s použitím môjho auta z rôznych vzdialeností. S použitím figurantov v tmavom oblečení zisťoval, či bolo možné pri danej viditeľnosti spozorovať človeka v tmavom oblečení na predpokladanom mieste zrážky. Závery tohto znaleckého dokazovania budú, predpokladám, súčasťou vyšetrovacieho spisu.

    Tretiu vec, ktorú chcem povedať, je, že v rámci mojich možností sa budem snažiť pomôcť rodine zosnulého a budem maximálne spolupracovať s vyšetrovateľmi. Všetko ostatné budem riešiť neskôr. Dovoľte mi, aby som na záver poďakoval dvom okoloidúcim, ktorí v tých prvých minútach mi pomáhali s prvou pomocou, ale, samozrejme, že aj záchranárom a lekárom za poskytnutú pomoc napriek tomu, že na konci dňa nebola úspešná.

    Ďakujem veľmi pekne.

    Výber novinárskych otázok:

    * Či sa odohrala dopravná nehoda na priechode pre chodcov alebo mimo priechodu pre chodcov?
     
    Podľa zápisu polície to bolo v blízkosti priechodu, ale to určí, predpokladám, že až znalecký posudok a ja nebudem špekulovať o tom, ani sa vyviňovať, ani obhajovať. To určí znalecký posudok.
     
    * V akej chvíli zbadal človeka?
     
    Neviem povedať presne, v akých metroch som sa nachádzal. Bolo to v blízkosti priechodu pre chodcov. Ešte raz, ja som veľmi rád, že bol privolaný aj znalec na miesto činu a urobil tú fotodokumentáciu v tme, ktorá tam bola, a jeho závery, predpokladám, budú vecou vyšetrovacieho spisu. Ja by som nerád v tomto okamihu riešil takéto podrobnosti, lebo to bude vecou dokazovania.
     
    * Či sa vzdá mandátu poslanca a ako vidí svoju budúcnosť?
     
    Ja som bol vždy zástancom toho a stále som, že zákon má platiť pre každého. To znamená, že sa podrobím všetkým vyšetrovacím úkonom, aj som sa podrobil, dokonca ešte aj nad rámec toho vyžadovaného, keď som išiel na krvnú skúšku, aby neboli žiadne pochybnosti. Ale v tomto okamihu, ako som povedal, je pre mňa absolútna priorita pomôcť pozostalým po zosnulom pánovi a spolupracovať s vyšetrovateľmi. Všetko ostatné bude na program dňa niekedy inokedy. Viete, že nerobím zbrklé rozhodnutia. Nehoda sa stala včera o ôsmej hodine večer. V tomto okamihu sú pre mňa tieto dve veci prioritné. 
     
    * V čase, keď bol minister spravodlivosti, podobná nehoda sa stala Štefanovi Skrúcanému a on podal na podnet Jána Čarnogurského mimoriadne dovolanie na najvyšší súd. Či sa kriticky postaví voči sebe a ako spätne hodnotí tento krok? 
     
    Ako minister spravodlivosti som podával mimoriadne opravné prostriedky v prípadoch, keď boli usmrtení chodcovia, ale zároveň, keď došlo k viacnásobnému závažnému porušeniu dopravných predpisov, napríklad k výraznému prekročeniu rýchlosti alebo k alkoholu za volantom. Ku konkrétnym veciam sa nechcem vyjadrovať, ani by to z mojej strany nebolo v dnešný deň náležité, ale tak to vždy bolo. 
     
    * Či sa neobáva väčších tlakov, ako keby sa vzdal poslaneckého mandátu?
     
    Naozaj v tento deň nechcem a nebudem riešiť ani moju situáciu, ani moje pocity. To podľa mňa nie je predmetom ani tejto tlačovej konferencie, čo chcem riešiť a čo je pre mňa priorita, sú tie dve veci, to znamená pomôcť rodine zosnulého a potom následne spolupracovať s vyšetrovateľmi.  
     
    * Čo robil pred nehodou a či nebol rozrušený a či nebol zamyslený?
     
    Viete čo, ak vás to zaujíma, bol som v Poluse, bol som si kúpiť nové šanóny, pretože mi pribúda právnych káuz, ktoré zastupujem, a potreboval som si vytvoriť na nové spisy, takže som bol v Ševte, mám o tom aj účtenku, ak by ste ju potrebovali. Nakupoval som práve na nové prípady, ktoré zastupujem, nové viazače.
     
    * Čo hovorí jeho rodina?
     
    Ja by som do tohto v tomto okamihu moju rodinu aj pocity nezaťahoval, ani samého seba až tak veľmi. Pre mňa je v tomto prípade priorita rodina zosnulého a potom následne spolupráca s vyšetrovateľmi pri vyšetrovaní tohto prípadu.
     
    * Či verí polícii a vyšetrovaniu pod vedením Kaliňáka?
     
    Pozrite, tým, že som opozičný poslanec a asi jeden z najhlasnejších kritikov ministra vnútra, tak vás ubezpečujem, že polícia nebude brať na mňa nejaké prílišné ohľady. Ale v poriadku, na to som absolútne zvyknutý. Pre mňa bude kľúčové, aby sa išlo podľa zákona ako pri každom inom vodičovi, ktorému sa takáto nehoda môže stať. 
    - Reklama -