Skončí nakoniec vo vláde so Smerom Sulíkova SaS? A prečo je volebný systém na Slovensku zlý? Prekvapivé slová odborníka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Podľa Vladimíra Dančišina je slovenský volebný systém vo viacerých ohľadoch nelogický a ilustruje to aj na súčasných voľbách. „Ak by napríklad SaS, SNS a ĽS NS získali o osemtisíc hlasov viac, OĽaNO o sedemtisíc, Sieť o jedenásť tisíc, Most o dvetisíc a Smer o päťsto hlasov viac, Sme rodina by mohla prísť aj o sto hlasov, a aj napriek tomu by získala o mandát viac ako v sobotných voľbách. Podobných príkladov je viacero,“ uviedol Dančišin v rozhovore. 
     
    Aj výsledky nedávnych parlamentných volieb mohli byť podľa odborníka z Prešovskej univerzity iné už pri rozdiele niekoľkých stoviek hlasov a niektorým neúspešným kandidátom chýbalo na zvolenie do poslaneckých lavíc údajne ešte menej. 
     
    Po vyše štvrťstoročí sa do parlamentu nedostalo KDH, ale kresťanským demokratom nechýbalo veľa, aby znova zasadli do poslaneckých lavíc. „KDH by muselo ešte presvedčiť najmenej 1480 z tých, ktorí prišli voliť alebo 1558 z tých, ktorí sa nezúčastnili, aby prekročilo volebné kvórum. Ak by napríklad 1500 voličov strany Most-Híd volilo KDH, Mostu by to neublížilo – stále by získal jedenásť mandátov, KDH by však získalo osem mandátov v parlamente,“ tvrdí Dančišin. 
     
    Odborník na volebný systém tvrdí, že súčasná podoba prípadnej vládnej koalície vo forme Smer, SNS, Most-Híd a Sieť „nemá žiadny potenciál vydržať celé funkčné obdobie“. Jediná perspektívna je podľa Dančišina koalícia medzi Smerom, SaS a Mostom, respektíve Sieťou. „Chápem, že v najbližších dňoch si predstavitelia SaS nemôžu ani len pripustiť možnosť spolupráce so Smerom, ale ak sa tak nestane ani po dlhotrvajúcich koaličných rokovaniach, čakajú náš čoskoro predčasné voľby. Bude závisieť aj od vnútorných prieskumov strany SaS, v ktorých sa pokúsia zistiť, za akých okolností by im voliči odpustili, respektíve boli schopní minimálne pochopiť nevyhnutnosť spolupráce so Smerom,“ uzavrel Vladimír Dančišin z Prešovskej Univerzity. 
     
    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -