Školslý rok sa končí, požiadavky pedagógov však zostávajú nenaplnené. Učitelia plánujú ísť znova do ulíc

    0
    Protest učiteľov. (Autor: pk)

    Prvého júla začína predsedníctvo SR v Rade EÚ. “V tento deň upozorníme na všetky tieto nesplnené sľuby a jednak nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý,” uviedol včera Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje. ISU stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov. 

    ISU uviedla, že vláda ignoruje výzvy Európskej komisie a odporúčania OECD, aby navýšila financie do školstva či zatraktívnila povolanie učiteľa. Do dnešného dňa ISU taktiež nedostala oficiálnu odpoveď, prečo neboli doteraz splnené jej požiadavky. A to navýšenie platov v roku 2016 o 140 eur, vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl či zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.

    Samotný pochod za začne o 13.00 h na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunie smerom na Obchodnú ulicu až na Rybné námestie. Protest podľa organizátorov podporili ďalšie stavovské organizácie v školstve.

     Učitelia pripravujú aj akcie na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, učitelia sú opäť pripravení prerušiť prácu, a to symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko však podľa ISU bude záležať aj od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Školskí odborári totiž budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent, tak ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku.

    Učitelia si finančne polepšia od 1. septembra, keď sa im platy dvihnú o šesť percent. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že bude chcieť presadiť šesťpercentné zvýšenie platov aj od 1. januára budúceho roka.

    - Reklama -