Školské jatky v USA, 17 mŕtvych: Expert sa rozplakal v priamom TV prenose, tu je VIDEO

    0
    Zadržaný Nikolas Cruz (uprostred) podozrivý zo streľby na floridskej strednej škole, ktorá si vyžiadala 17 obetí, na súde (Autor: TASR)

    Ku krvavému incidentu došlo v stredu v neskorých hodinách na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v Parklande, ktorý leží asi sedemdesiat kilometrov od Miami. Devätnásťročný Cruz bol študentom tejto školy, ale vylúčili ho pre drobné, ale neustále sa opakujúce disciplinárne priestupky. Podľa svedectiev učiteľov a jeho spolužiakov nemal príliš veľa priateľov a jeho najväčším koníčkom boli zbrane a streľba.

    Na sociálnych sieťach sa pritom vôbec netajil tým, že hodlá svoje zbrane použiť. V jednom zo svojich komentárov priamo napísal, že chce so svojou zbraňou „zabíjať ľudí“. Nikto z jeho okolia však o podivnom správaní Cruza políciu neupovedomil. Po predchádzajúcich skúsenostiach s jeho nevypočítateľnou povahou sa údajne jeho známi obávali, že by sa im po začatí prípadného vyšetrovania mohol pomstiť. Bezprostredne po masakri bol Cruz zatknutý.

    Ako uvádza spravodajská televízia Fox News, od hojne medializovaného masakra na strednej škole v Columbine v roku 1999 už ide o dvadsiatu piatu udalosť tohto druhu. Doteraz sedemnásť mŕtvych znamená, že z hľadiska počtu mŕtvych predstavuje zabíjanie na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej ôsmy najhorší masaker v tejto kategórii v histórii Spojených štátov. Napriek opatreniam, ktoré boli v ostatných rokoch prijaté na mnohých stredných školách, sa však ďalšiemu krviprelievaniu nepodarilo zabrániť.

    Najviac obetí na životoch priniesla streľba do ľudí vlani v októbri v Las Vegas. Stephen Paddock na country festivale zavraždil 58 ľudí a viac ako päťsto ďalších zranil. Len o deväť ľudí menej zomrelo v júni 2016, keď v jednom z orlandských gay klubov vraždil moslim Omar Seddique Mateen. Za doteraz tretí najkrvavejší incident tohto druhu v histórii Spojených štátov je považovaná streľba na univerzite vo Virgínii, kde študent Seung-Hui Cho zastrelil 32 ľudí.

    Jedným z hrdinov aktuálneho masakra na strednej škole sa stal futbalový tréner Aaron Feis, ktorý svojím vlastným telom kryl študentov pred streľbou. Podľa informácií denníka Miami Herald pravdepodobne zachránil niekoľko študentov pred vážnym zranením a možno aj smrťou. Sám bol niekoľkokrát zasiahnutý, ale prežil. Teraz je však v kritickom zdravotnom stave. Feis pôsobil niekoľko rokov v škole aj ako strážca a bezpečnostný expert.

    Ďalším symbolom masakra na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej sa nepochybne stane bývalý agent CIA a FBI a expert na boj s terorizmom Philip Mudd. Americké médiá doslova „žijú“ jeho rozhovorom pre CNN, v ktorom sa muž, zrejme zvyknutý na všeličo, rozplakal a nebol schopný odpovedať na otázky. „Mám desať synovcov a neterí, s ktorými o týchto veciach hovorím. Toto sa predsa nedá ďalej akceptovať… Ja nemôžem… Pardon… My nemôžeme… Ospravedlňujem sa…“ zakončil predčasne rozhovor Mudd, ktorého totálne ovládli emócie.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -