Školáčka, ktorá zdrhla do Sýrie a pridala sa k ISIS, je mŕtva

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: repro foto Youtube)

    Vtedy len 16-ročná Sultana odišla z londýnskeho letiska Gatwick spolu s kamarátkami vo februári 2015, rodičom dievčatá svoje plány zatajili. Ich cesta smerovala do Turecka, odkiaľ sa neskôr dostali do Sýrie. Dievčinu zlákali do Sýrie propagandisti Islamského štátu, po príchode do Rakky však Sultana vytriezvela a chcela sa vrátiť domov.

    Odísť z nebezpečného územia bolo však príliš riskantné a po tom, ako podľa BBC Sultana videla, ako trestajú ženy za pokus o útek, radšej ostala v Rakke. „Problémom pri jej odchode bolo vysoké riziko. Ak ISIS zistí, že ste utiekli, a chytí vás, trest za pokus opustiť Rakku je mimoriadne brutálny,“ vyhlásil právnik a dodal, že bola svedkom toho, ako mladú Rakúšanku verejne zbili na smrť. Tento incident dievčina považovala za zlé znamenie a rozhodla sa ostať v Rakke.

    Podľa agentúry Reuters Sultana pravdepodobne umrela pri ruských náletoch na baštu ISIS. O Sultaninej smrti sa právnik dozvedel už pred niekoľkými týždňami, správu si však vzhľadom na komplikovanú situáciu v Sýrii nebol schopný overiť skôr.  

    - Reklama -