Školáci v Sýrii potrebujú 1,4 miliardy dolárov, vravia humanitárne organizácie

    0
    V škole po výbuchu. Ilustračná fotografia (Autor: AEJKhalil)

    “V tomto počte je zahrnutých 2,1 milióna detí bez školskej dochádzky v Sýrii a 0,7 milióna… v Turecku, Libanone, Jordánsku, Iraku a Egypte,” píše sa v dokumente, z ktorého cituje agentúra DPA. 

    K iniciatíve No Lost Generation sa pridali nórska mimovládna skupina Norwegian Refugee Council, humanitárna organizácia Save the Children, Detský fond OSN (UNICEF), Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) a Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR). 

    Konferencia o Sýrii sa uskutoční vo štvrtok v Londýne za účasti hláv štátov a najvyšších predstaviteľov krajín z celého sveta. Jej cieľom je získať nové finančné prostriedky na pokrytie urgentných i dlhodobých potrieb osôb zasiahnutých sýrskou krízou. Spoluorganizátormi tohto medzinárodného podujatia sú Británia, Kuvajt, Nemecko, Nórsko a OSN. 

    Humanitárne organizácie okrem iného vyzvali krajiny participujúce na konferencii, aby v súlade s medzinárodným humanitárnym právom pomohli ukončiť útoky na sýrske školy a ďalšie tamojšie vzdelávacie inštitúcie. 

    “Samozrejmosťou sa v Sýrii stalo zabíjanie, únosy a zatýkanie študentov a učiteľov a svojvoľné útoky na školy,” tvrdí No Lost Generation. “Približne jednu zo štyroch škôl nemožno používať, pretože sú buď poškodené, zničené, alebo sa využívajú na ubytovanie pre vnútorne vysídlených ľudí či na vojenské účely,” konštatuje vyhlásenie. 

    - Reklama -