Škody na budovách, zosuvy pôdy, zatarasené cesty a ľudia v panike. Grécky ostrov Lesbos zasiahlo silné zemetrasenie

    0
    Záchranári zasahujú po zemetrasení. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Okrem škôd na budovách hlásil aj zosuvy pôdy, ktoré v niektorých prípadoch zatarasili cesty. Z ostrova zatiaľ neprišli žiadne informácie o prípadných zraneniach osôb. Podľa vyjadrení svedkov pre miestne televízie “takmer všetci” na Lesbose vybehli po otrasoch na ulice.

    Zemetrasenie, ktoré podľa rôznych inštitúcií dosiahlo magnitúdu 6,2-6,4, zasiahlo oblasť Egejského mora medzi pobrežím Turecka a priľahlými gréckymi ostrovmi, pričom ho pocítili aj obyvatelia vzdialených miest vrátané Atén a Istanbulu. Miesto vzniku podmorských otrasov lokalizovali v približne 10-kilometrovej hĺbke, severozápadne od tureckého Izmiru.

    Prednosta tureckého okresu Karaburun, Muhammet Özyüksel, uviedol pre stanicu CNN Türk, že zemetrasenie trvalo približne 15-20 sekúnd a bolo veľmi silné, zatiaľ však nemal informácie o prípadných škodách alebo obetiach. Podľa CNN Türk zaznamenali dnes v tomto okrese aj ďalšie otrasy s magnitúdou 4,9.

     O život prišla jedna miestna žena, desiati ľudia sú zranení

    Na gréckom ostrove Lesbos zahynula pri dnešnom zemetrasení žena, ktorej dom v dedine Vrisa nevydržal otrasy a zrútil sa. Oznámil to starosta Lesbosu Spyros Galinos. Najmenej desať ďalších ľudí na ostrove utrpelo zranenia.

    Podmorské zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 6,2 cítili aj v západnom Turecku vrátane Istanbulu a na susedných gréckych ostrovoch.      

    Hasičská záchranná služba uviedla, že nemá nahlásené žiadne nezvestné osoby alebo ľudí, ktorí by zostali uväznení pod troskami budov.

    Guvernér Lesbosu vo vysielaní gréckej štátnej televízie ERT uviedol, že armáda pomáha obyvateľom, ktorí boli nútení opustiť svoje domy. Zemetrasenie na ostrove poškodilo desiatky budov, najviac práve v obci Vrisa na juhu ostrova. Ženu, ktorá zahynula, zavalili trosky jej domu.

    - Reklama -