Škoda, že už nemáme jadrové zbrane. Bola to chyba vzdať sa ich. Takto lamentuje prezident Ukrajiny. A k tomu vyhrážky Rusku

    0
    Replika atómovej bomby AN-602 sovietskej výroby prezývaná Tsar Bomb (Bomba Cár) (Autor: SITA)

    Komu tak veľmi chýbajú jadrové zbrane? Vedzte, že nejde o nikoho iného ako o ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého meno sa objavilo aj v megakauze Panama Papers okolo úniku tajných dokumentov. Práve Porošenko teraz tvrdí, že jeho predchodcovia spravili veľkú politickú chybu, keď sa v minulosti vzdali práva vlastniť jadrový arzenál. (O Panama Papers a Petrovi Porošenkovi sme písali TU.)

    Historický omyl

    Po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu sa Ukrajina stala v roku 1991 treťou najväčšou jadrovou veľmocou na svete. Viac nukleárneho arzenálu mali v tom čase už len Rusi a Američania. Trvalo však len tri roky a všetko sa zmenilo na nepoznanie. Kyjev dnes nedisponuje ani jedinou jadrovou hlavicou a tento fakt v nedávnom rozhovore pre americkú televíznu stanicu Fox Porošenko kritizoval.

    Rozhodnutie podriadiť sa Rusku tým, že Ukrajina odovzdala v roku 1994 všetky jadrové zbrane a zariadenia na ich výrobu Moskve, bolo podľa Petra Porošenka veľkou chybou, ktorú Kyjev v tom čase urobil.

    O nukleárny arzenál však Ukrajinu nepripravila Moskva samotná. Bol to výsledok vzájomnej medzinárodnej dohody, pod ktorú sa v tom čase podpísali Spojené štáty, Veľká Británia a, samozrejme, Rusko. Na základe dohody o odsune jadrových zbraní z Ukrajiny sa štáty zaviazali k vzájomnému rešpektovaniu hraníc a suverenity.

    Ukrajina ako zlý príklad

    V rozhovore pre americkú televíziu Porošenko priznal, že ostatné štáty by sa mali poučiť z Ukrajiny a vziať si ju za „príklad, ktorý netreba nasledovať“. Vzťahy Kyjeva s Moskvou sú na bode mrazu od chvíle, keď Rusi pred dvomi rokmi obsadili Krymský polostrov. Krymská administratíva bez súhlasu ukrajinskej vlády vypísala referendum o odtrhnutí Krymu a pričlenení k Rusku.


    Od chvíle obsadenia Krymu sa takmer nič nezmenilo. Sankcie proti Rusku sú stále v platnosti a Kyjev tvrdí, že je to práve Moskva, ktorá podporuje proruských separatistov z východu Ukrajiny. Na mŕtvom bode je aj samotný konflikt na východe krajiny, kde sa ukrajinská armáda a ozbrojenci verní Kremľu sporadicky ostreľujú a vinia jeden druhého z porušovania krehkého prímeria dohodnutého za pomoci zahraničia.

    Prezident varuje

    Petro Porošenko varuje, že chyby, ktoré sa stali na začiatku 90. rokov minulého storočia, sa môžu Ukrajine vypomstiť. „Ak neprídeme s novým efektívnym mechanizmom na zastavenie (ruskej agresie), môžeme zabudnúť na dokument o nešírení jadrových zbraní,“ uviedla ukrajinská hlava štátu pre Fow News.

    Podľa analytikov bolo súčasťou ukrajinského jadrového arzenálu na začiatku 90. rokov takmer dvetisíc jadrových hlavíc sovietskej výroby. Dnes nemá Kyjev k dispozícii ani jednu jedinú, čo je podľa Porošenka chyba, keď tvrdí, že na východe Ukrajiny operuje viac ako šesťtisíc ruských vojakov a ďalších 50-tisíc jednotiek je vraj umiestnených na vojenskej základni na Kryme.

    „Globálny bezpečnostný systém vybudovaný po druhej svetovej vojne vôbec nefunguje,“ dodal Porošenko. Ukrajinský prezident si navyše myslí, že nikto dnes nedokáže predpovedať, aký bude ďalších krok Vladimira Putina v globálnej šachovej partii. „Neverím mu ani trochu,“ tvrdí ukrajinský prezident.

    - Reklama -