Škandinávske krajiny sú rozpálené, lebo európska vlna horúčav sa posúva na sever

    0
    Extrémne horúčavy ženú ľudí k vode (Autor: SITA)

    Vo Švédsku sa najextrémnejšia horúčava posúva rovno na ďaleký sever krajiny.

    V piatok v malom meste Markusvinsa na ďalekom severe zaznamenali teplotu 34,8 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota dosiahnutá zatiaľ tento rok v celom Švédsku.

    “Toto je najvyššia teplota na ďalekom severe od roku 1945 a tretia najvyššia zaznamenaná teplota,” uviedol meteorológ Jon Jörpeland z SMHI pre tlačovú agentúru AFP.

    Začiatkom tohto týždňa niektoré miesta vo Švédsku zažili “tropické noci”, čo znamená, že teploty sa držali počas noci nad 20 stupňov Celzia.

    Podľa Jörpelanda teploty na juhu Švédska neboli také extrémne a nie je nezvyčajné, keď ortuť teplomera dosahuje niekoľko dní do roka v krajine 30 stupňov Celzia, hoci súčasné teploty sú nadpriemerné.

    SMHI vydal tiež výstrahy pred prípadným nedostatkom vody v auguste v 15 z 21 okresov krajiny.

    Tropické horúčavy cítia aj v ostatných severských krajinách a Nórsky meteorologický inštitút oznámil, že v sobotu zaznamenal “tropickú noc” v 20 rôznych lokalitách v južnom Nórsku.

    Varovania pred horúčavami vydali vo Švédsku, Nórsku a Fínsku; začiatkom tohto týždňa fínska polícia dokonca varovala motoristov, aby dávali pozor na losy, ktoré čoraz viac prechádzajú cez cesty, lebo hľadajú vodu na uhasenie smädu.

    Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo štvrtok oznámila, že predpovede naznačujú, že prúdy vzduchu presúvajú horúčavu z Európy ku Grónsku, čo “vedie k vysokým teplotám a následne zvýšenému roztápaniu” ľadu.

    Súčasné predpovede naznačujú, že toto roztápanie ľadu sa môže rozsahom priblížiť k rekordným úbytkom ľadu v roku 2012, uviedla organizácia s odvolaním sa na vedcov z Dánskeho meteorologického inštitútu.

     

    - Reklama -