Škandál s eurofondmi sa zamotáva. Najnovšie indície ukazujú na sivú eminenciu národniarov

    0
    Peter Plavčan (Autor: SITA)

    Za sivú eminenciu Slovenskej národnej strany je označovaný dlhoročný známy predsedu parlamentu Andreja Danka Ján Hoľko. Menovaní majú byť aj susedia z Alžbetinho Dvora. Hoľko mal byť známy aj tým, že roky podnikal s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorenczom.

    Podľa informácií Denníka N sa Hoľkova firma Sofos v konzorciu s malou IT firmou z Banskej Bystrice MindIT dostala do finále o 30-miliónovú zákazku od Štátnej národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Informáciu priniesli ešte v prvej polovici júla a jediný, kto bol koncovým užívateľom výhod zo Sofosu, a teda mohol vyberať zisky, bol šéf služobného úradu. Dvadsiateho štvrtého júla sa však toto zmenilo a konečným užívateľom výhod je Agáta Hoľková, pričom sa v Denníku N domnievajú, že by to mohla byť blízka príbuzná Hoľka, na základe jej adresy bydliska a dátumu narodenia.

    Teraz má MindIT čerpať nenávratný príspevok z eurofondov na vedu a výskum, ktoré prerozdeľuje Plavčanov rezort v hodnote 3,1 milióna eur. Peniaze dostali na výskum v oblasti automatizovaného spracovania neštruktúrovaného obsahu, pričom cieľom projektu je posilniť spoločnosť, ktorá systémy bude používať. Firma ako partnerov projektu uvádza Slovenskú technickú univerzitu, ako aj Univerzitu Komenského a Centrum vedecko-technických informácií. Ako upozorňuje Denník N, z projektu nie je jasné, koľko peňazí a či vôbec pôjde na univerzity. Nevylučujú ani možnosť, že peniaze sa dostanú iba niekoľkým pedagógom, ktorí budú pre spoločnosť pracovať.

    Dotáciu pre bystrickú firmu udelila Výskumná agentúra patriaca pod ministerstvo školstva. Najväčšou agentúrou na Slovensku pre výskum je Agentúra na podporu výskumu a vývoja, ktorej zástupkyňou sa za súčasnej koalície stala Hoľkova dcéra Anna Ďurfina. Hoľkova dcéra pritom predtým pracovala ako koncipientka pre samotného Danka a do agentúry sa podľa denníka dostala ako nominantka Plavčana.

    - Reklama -