Škandál na pohrebe Srholca. Eucharistiu prijal aj protestant. Cirkevný právnik pení

    0
    Anton Srholec (Autor: SITA)

    Podľa komentátora portálu Aktuality.sk a rehoľného kňaza Karola Lovaša pokiaľ „pokrstený kresťan, nekatolík verí v prítomnosť Krista v eucharistii, nič mu nebráni, aby za mimoriadnych okolností pristúpil pri omši k prijímaniu“.

    Za mimoriadne okolnosti sa považuje napríklad sviatosť manželstva, veľké výročie či pohreb.
    Na poslednej rozlúčke s Antonom Srholcom prijal eucharistiu aj protestant Daniel Pastirčák. To vraj nahnevalo cirkevného právnika a profesora z Ružomberka Jána Dudu.

    „Katolícka cirkev pozná mnoho prípadov, keď nekatolícki kresťania prijímajú eucharistiu. Spochybňovať túto možnosť práve u Pastirčáka – uznávaného protestantského teológa je prejavom slaboduchej hlúposti,“ myslí si Lovaš.

    „O Pastirčákovi som presvedčený, že pojmu ´katolícky´ (univerzálny) rozumie lepšie než desať, prepytujem, ružomberských profesorov teológie. Kdekoľvek inde na svete by bol pre katolíkov chodiacou reklamou,“ píše. „Ešteže Katolícka cirkev sa nekončí v Ružomberku. Trvalou súčasťou jej dejín sú i ľudia ako Daniel Pastirčák, presahujúci rámec ružomberského, čoraz viac insitného skanzenu,“ uzavrel svoj komentár Karol Lovaš.

    - Reklama -