Škandál či trápny pokus? Fico odhalil pravdu o Matovičovej fotke starenky. Primitívne, bojí sa, nech ide do čerta, zlodej, znie z opozície

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Fotografia vdovy, ktorú líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič často používal na brífingoch ku kauze cien energií ako príklad človeka, ktorý bude platiť o sto percent viac za elektrinu, nie je autentická, ale ide o občianku Českej republiky, ktorá v roku 2013 zomrela. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a pripomenul, že fotografia je aj oficiálnou súčasťou návrhu na odvolanie premiéra, pod ktorý sa podpísalo 41 opozičných poslancov.

    „Keďže ide o oficiálnu súčasť návrhu, 41 poslancov opozície presne vedelo, čo robí, ak takúto fotku vložili do návrhu. To, čoho sa dopustili, prekročilo posledné hranice, ktoré ešte doteraz slovenskí politici ctili. Fotografia vdovy je fotka ženy, ktorá vôbec nepochádza zo Slovenska, je z ČR, jej iniciálky sú Anna B. a pochádza z Moravy. Čo je smutnejšie, pani zomrela v roku 2013,” povedal Fico.

    On sám považuje za odsúdeniahodné, ak poslanci opozície predložili takýto podvrh a podvod do NR SR. „Je to cynické, že bez problémov zneužili na vnútropolitický zápas fotku cudzej štátnej občianky, ktorá už nie je medzi nami. Je to tak vážny prešľap, že som dnes osobne telefonoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorému som sa ospravedlnil za zneužívanie tváre českého občana. Telefonoval som aj so synom tejto pani, aj jemu som sa ospravedlnil,” povedal Fico.

    Keďže podľa jeho slov ide o podvrh, za podvod sprevádzaný hyenizmom a cynizmom považuje aj celý návrh na jeho odvolanie. Za jediné riešenie preto považuje stiahnutie tohto návrhu. „Hanbím sa za týchto 41 poslancov. Toto už vyžaduje pokrivený charakter,” dodal.

    Matovič: „Je to veľmi trápny pokus“

    Líder Obyčajných ľudí sa však stihol rýchlo ospravedlniť. „V žiadnom prípade to nebol úmysel. Objednali sme u grafika, aby nám dodal ilustračný obrázok, kde bude napísané: Chudobná vdova, 100 percent navyše. Dodal nám obrázky a až do dnešnej tlačovej konferencie sme nevedeli, odkiaľ pochádzajú. Predpokladali sme, že sú z fotobanky,” povedal s tým, že grafik sa priznal. Z fotobanky je podľa jeho slov aj fotografia rodiny z ďalšieho obrázku.

    „Aj strana Smer-SD používa v straníckych novinách úplne bežné obrázky pochádzajúce z fotobánk. A čo si pán premiér myslí, že budeme pátrať, či títo nemeckí dôchodcovia ešte žijú? Je to veľmi trápny pokus od predsedu vlády,” vyhlásil Matovič.

    Opozičný poslanec je presvedčený, že ak to Fico myslí úprimne a chce sa niekomu ospravedlňovať, v prvom rade by mal začať dnes večer volať miliónu slovenských domácností, aby im vysvetlil, aké účty za energie im vybavil a aký podvod tu sedem týždňov kryl.

    Fico sa podľa Nicholsonovej bojí

    Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej nie je najmenší dôvod, aby sa schôdza zrušila pre takýto obrázok.

    „To je úplná blbosť, aby Fico vyzýval na zrušenie mimoriadnej schôdze. Osobne ani netuším, kto je tá babička a ani to neriešime, lebo to nie je naša vec. Za to zodpovedá Igor Matovič. Pokiaľ však ide o odvolanie Fica, to je absolútne namieste. My máme pripravené na zajtra odborné veci, ktoré viac rozpovedia ľuďom, čo všetko sa skrýva za kauzou o cenotvorbe energií. Toto je hlavný dôvod a to sa píše aj v dôvodovej správe. Tam nejde o to, či tá babička bola zo Slovenska, alebo z Čiech. Meritum veci je inde a za to nesie zodpovednosť Fico a v slušnej krajine by mal odstúpiť, my sa ho pokúsime odvolať,“ povedala Nicholsonová.

    To, že teraz premiér prišiel s touto taktikou, je podľa Nicholsonovej jeho strach a zahmlievanie. „Je to úplné zahmlievanie, on sa bojí, čo bude zajtra povedané pred všetkými médiami, lebo je to kauza, ktorá sa dotkla ľudí zdola. Toto je ďalšia diskreditačná kampaň voči Matovičovi a celej opozícii, ale ide na to pán premiér veľmi primitívnym spôsobom,“ dodala poslankyňa s tým, že podľa nej ľudia chcú vedieť, čo všetko premiér napáchal a on tomu chce zabrániť.

    „Nech ide do čerta čím skôr, tento zlodej,“ pustil sa do Fica Kollár

    Predseda poslaneckého klubu Sme Rodina Boris Kollár sa pripojil na stranu Matoviča a myslí si o Ficovi, že je komediant a že by sa mal v prvom rade ospravedlniť Slovákom a nie Čechom a premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi za to, že Igor Matovič použil ilustračnú fotografiu.

    „Je to komediant. Kvôli čomu by sa mal ospravedlňovať Čechom? Prečo by to mal robiť? Lebo nadelil týmto ľuďom obrovské faktúry? Viete, čo mu odkazujem? Nech sa ospravedlní všetkým Slovákom, všetkým našim dôchodcom, matkám detí, ktorých elektrické faktúry likvidujú a za jeho prepojenie na oligarchiu. Až potom nech sa ospravedlňuje teatrálne a komedianstky Čechom. Okráda náš národ a potom sa ide ospravedlňovať Čechom, nech ide do čerta čím skôr, tento zlodej,“ povedal Kollár.

    Politický analytik nevidí súvislosť s odvolávaním

    Podľa politického analytika Jána Baránka nie je pôvod fotografie starenky dôvodom na odvolanie mimoriadnej schôdze.

    „Takéto niečo nie je na zrušenie schôdze, to s tým vôbec nesúvisí. Nemá to súvis ani s procesom a ani s dôvodmi odvolávania. Celé je to iba na Matovičovi a jeho ospravedlnení, ak je to naozaj tak, že tá osoba je mŕtva, tak je to maslo na jeho hlave, lebo pri takýchto veciach si treba dávať veľký pozor, aká fotka sa použije,“ myslí si Baránek.

    Autor: TASR, OS

    - Reklama -