Škandál Facebooku: Unikli aj osobné údaje milióna používateľov z Európy

    0
    Facebook (logo) (Autor: TASR)

    “Pre Európsku komisiu je tento neoprávnený prístup k osobným dátam patriacich facebookovým užívateľom a ich ďalšie zneužitie neprijateľné,” uviedol hovorca EK Christian Wigand.

    Facebook v stredu priznal, že škandál okolo úniku osobných údajov zasiahol 87 miliónov jeho používateľov. Najprv sa hovorilo 50 miliónoch používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

    Wigand poznamenal, že stredajšie vyhlásenie Facebooku potvrdilo, že únik dát sa týka aj európskych používateľov tejto sociálnej siete.

    Podľa Facebooku únik osobných údajov zasiahol viac ako milión používateľov z Británie a tiež viac ako 310.000 ľudí v Nemecku.

    Hovorca eurokomisie tiež povedal, že v reakcii na list, ktorý minulý týždeň poslala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a v ktorom sa dožadovala informácii o prípade, Facebook preukázal, že je s komisiou ochotný o probléme diskutovať.

    V súčasnosti sa v najbližších dňoch pripravujú stretnutia s predstaviteľmi tejto spoločnosti, dodal Wigand.

    - Reklama -