Situácia v Líbyi môže viesť k vytvoreniu koalície NATO

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Aj vzhľadom na zlé skúsenosti z minulosti SaS chápe zložitosť a značnú rizikovosť vojenských intervencií na územiach v Afrike či Ázii, ale ak sú nevyhnutné pre bezpečnosť občanov na Slovensku, mali by doma dostať silnú politickú podporu. Občianska vojna v Líbyi a existencia tzv. Islamského štátu môžu nakoniec viesť k sformovaniu širokej koalície za účasti Severoatlantickej aliancie (NATO) a k vojenským pozemným operáciám. Za pravdepodobné to pokladá strana Sloboda a Solidarita. Stanovisko liberálov agentúre SITA sprístupnila hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

    Exminister obrany a poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko upozorňuje, že aj predseda vlády Robert Fico pripúšťa možnosť vyslania slovenských vojakov do Líbye. „Vyčíňanie teroristov a masívny exodus utečencov smerom do Európskej únie mení pohľad verejnosti zvlášť v Európskej únii na angažovanie sa západných vojsk v zahraničí. Ak sa na požiadavke ich stiahnutia z Iraku a Afganistanu dali ešte nedávno získavať politické body, dnes sa nálady ľudí otáčajú,” uviedol Galko.

    Ministerstvo obrany spresnilo, že Ozbrojené sily SR by mohli v tomto kontexte prispieť strážnymi, ženijnými či špeciálnymi jednotkami. „Sme schopní reagovať podľa potrieb,“ uviedli v tlačovej správe. V tejto súvislosti je však nevyhnutná koordinácia pomoci na úrovni Európskej únie a NATO. Mechanizmy takejto rozsiahlej operácie je potrebné dohodnúť na medzinárodnej úrovni.

     

    - Reklama -