Situácia v Chorvátsku pripomína armagedon. Pozrite sa na brutálne videá a desivé čísla

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Chorvátsko sa pomaly, ale isto prepadá do chaosu. Dlhé rady autobusov s utečencami blokujú cesty a prijímacie centrá sú zavalené takým množstvom žiadostí o azyl, že nie sú schopné adekvátne reagovať. Krajina do akcie nasadila ďalších sto príslušníkov špeciálnych policajných útvarov, aby odklonili valiaci sa dav od železničnej trate. Priamo v Záhrebe museli policajti pacifikovať rozzúrených utečencov v ich ubikácii. Tí kričali z okien, že chcú slobodu, a vyhadzovali kotúče toaletného papiera von oknom. Vzhľadom na to, že srbské hranice sú v tesnej blízkosti, sa podľa denníka Daily Mail očakáva, že v nasledujúcich dňoch krajinu zaplavia ďalšie tisícky utečencov. A to napriek tomu, že sú tieto miesta s ohľadom na vojnu v 90. rokoch minulého storočia posiate mínami.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusićová oznámila, že krajina je na príchod migrantov pripravená, no v momente, keď dôjde k ďalšiemu dramatickému zvýšeniu ich počtu, situáciu nezvládne. „Sme schopní vybaviť žiadosti o azyl pre pár tisíc utečencov, ale nie pre desaťtisíce. Na takýto veľký počet rútiacich sa ľudí skrátka nemáme kapacity,“ vysvetľovala chorvátska ministerka. Tisíce utečencov prichádzajú okrem autobusov tiež vlakom z východochorvátskeho mesta Tovarnik. Malá železničná stanica je však preplnená a vlaky nie sú schopné pojať také obrovské množstvo ľudí, ktorí sa utáborili priamo pri trati. Pracovníci Červeného kríža im zabezpečujú jedlo a pitie. Podľa hovorcu Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sú na ceste aj zdravotnícke potreby, toalety a ďalšie zariadenia.

    Podľa hovorcu tiež nie je úplne zrejmé, odkiaľ vlastne všetci utečenci prichádzajú. Na vlakovú stanicu sa totiž dostávajú bez toho, aby ich chorvátske úrady zvládli registrovať. Do včerajšej desiatej hodiny večer podľa chorvátskej spravodajskej agentúry Hina prešlo do krajiny vyše deväťtisíc utečencov, za ďalšie tri hodiny to bolo už viac ako 11 000. Chorvátsky minister Ranko Ostojić včera uviedol, že krajina uzavrie svoje hranice, ak budú utečenci prichádzať v takom počte, v akom prichádzali v stredu a štvrtok. Minister obrany včera podvečer zase uviedol, že krajina je v prípade nutnosti pripravená vyslať na hranice vojakov a obhajovať tak svoje záujmy. Chorvátsky premiér Zoran Milanović sa včera neskoro večer stretol v Záhrebe so svojím rakúskym náprotivkom Wernerom Faymannom a spoločne diskutovali o súčasných problémoch na hraniciach. Potom Faymann odišiel do Ľubľany, kde hovoril aj so slovinským premiérom Mirom Cerarom.

    autor: pro

    - Reklama -