Situácia v Arménsku sa vyostruje

    0
    Arménska polícia v akcii (Ilustračná fotogragia) (Autor: TASR)

    Podľa TASS-u sa podobné protesty konajú aj v iných mestách Arménska. Polícia ich účastníkov vyzvala, aby “prestali s nepovoleným zhromažďovaním a nenarušovali verejný poriadok”. Polícia označila za “obzvlášť znepokojujúcu” účasť detí na úradmi nepovolených mítingoch. 

    Zhromaždenia organizované opozíciou sa v Arménsku konajú od polovice apríla. Demonštranti žiadajú demisiu premiéra Serža Sarkisjana, ktorého parlament potvrdil vo funkcii 17. apríla. 

    Sarkisjan sa v nedeľu v jerevanskom hoteli Marriott stretol s vodcom protestom, opozičným poslancom Nikolom Pašinjanom. Sarkisjan z tejto schôdzky, ktorej cieľom bolo ukončiť desať dní trvajúce protesty, odišiel s tým, že Pašinjanovu výzvu na svoje odstúpenie označil za “vydieranie”, a nie dialóg.

    Pašinjana po schôdzke zadržala polícia. Okrem Pašinjana polícia zatkla aj ďalších dvoch opozičných politikov, ako i 253 aktivistov, ktorí v nedeľu blokovali dopravu na jerevanských cestách.

    Protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za premiéra prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obviňuje z neúčinného riadenia krajiny a zo zhoršenia hospodárskej situácie. Minulý pondelok sa demonštranti pokúsili preniknúť do budovy parlamentu. Pri zásahu polície utrpeli zranenia desiatky ľudí. Nasledujúci deň protestujúci oznámili začiatok “zamatovej revolúcie” v Arménsku.

    Napriek protestom arménsky parlament v utorok zvolil 63-ročného Sarkisjana do funkcie premiéra. Predtým nadobudli účinnosť zmeny v ústave, podľa ktorých Arménsko prechádza z prevažne prezidentskej na parlamentnú formu vlády a šéf kabinetu bude mať rozšírené právomoci.

    - Reklama -