Situácia na východe Ukrajiny sa výrazne zhoršila, bijú na poplach

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Vývoj na východe Ukrajiny za posledné štyri týždne označila Heraščenková za “absolútne tragický”, pokiaľ ide o počet prípadov porušenia prímeria, počty obetí i zranených.

    Upozornila, že výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie v Donbase je “kľúčovým momentom, ktorý neumožňuje hovoriť o možnosti riešiť problémy v humanitárnej a ekonomickej sfére”. Zdôraznila, že stav bezpečnosti na východe krajiny je “prioritou”.

    Agentúra UNIAN dnes informovala, že nočné ostreľovanie dediny Zalizne v Doneckej oblasti si vyžiadalo život jednej staršej ženy, ktorej dom zasiahol mínometný granát vypálený z pozície proruských povstalcov. Zranenia pri tom utrpel jeden vojak vládnej armády.

    Podľa proseparatistickej agentúry DAN terčom ostreľovania vládnych síl bola dnes okrem iných aj obec Horlivka, kde došlo k veľkým materiálnym škodám.

    Mimoriadne napätá situácia vznikla v okolí komplexu bane Butovka, kde proruské sily ostreľovali pozície vládnych síl. Počas delostreleckého útoku sa zrútila strecha jednej z budov a pod závalmi prišli o život najmenej štyria vojaci a zranených ich je ďalších desať, píše agentúra UNIAN.

    Obe strany konfliktu sa v posledných dňoch navzájom opakovane obvinili z porušovania dohody o prímerí a avizovali, že o prešetrenie situácie požiadajú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    Boje na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch. Od septembra 2014 obe strany konfliktu podpísali tri dokumenty týkajúce sa opatrení, ktoré by mali viesť k  deeskalácii konfliktu. Napriek podpísaniu dohôd o prímerí pokračujú na styčnej línii sporadické ozbrojené zrážky medzi silami ATO a proruskými povstalcami.

    - Reklama -