Simon tvrdo kritizuje zákon z dielne SNS a ukazuje na Most. Hneď to vyvolalo napätie medzi Slovenskom a Maďarskom, upozorňuje

    0
    Zsolt Simon (Autor: TASR)

    Opatrenie podľa Simona “hneď vyvolalo medzinárodné napätie medzi Slovenskom a Maďarskom”. Tvrdí, že z maďarskej strany sa ozývajú požiadavky, aby Maďarsko prerušilo styky so Slovenskom. “Obávam sa, že by niekoho mohlo napadnúť aj to, aby sa prijalo recipročné opatrenie a zakáže sa spievanie slovenskej hymny slovenskej menšine na území Maďarska,” povedal na tlačovej konferencii Simon. Spomínanými hlasmi z Maďarska je podľa Simona strana Jobbik.

    Vyzýva na pokojné riešenie. “Existuje ešte priestor. Poslal som list prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby zákon nepodpísal a vrátil ho parlamentu. Aby mali poslanci možnosť zákon opraviť. Verím, že tejto požiadavke vyhovie,” doplnil. Vznikla aj petícia, ktorej cieľom je, aby nebolo zakázané spievanie maďarskej hymny na Slovensku.

    Simon oslovil maďarské občianske a politické organizácie okrem Mosta-Híd, aby sa pridali. “Aby sa Maďari zjednotili a chránili svoje záujmy,” povedal Simon. Most-Híd podľa jeho slov ukázal, že nechráni Maďarov na Slovensku, hoci je vo vláde a mal tak robiť. Simon pripomenul, že návrh predložila SNS a prešiel aj hlasmi Mosta-Híd.

    Nezaradený poslanec poukazuje, že zákon môže spôsobiť aj to, že veriaci nebudú môcť spievať hymnu. “Táto hymna je aj liturgická pieseň. A keď ju niekto bude spievať pred kostolom, je to pod hrozbou sankcií,” poznamenal Simon, podľa ktorého je to absurdné.

    Zákon kritizuje aj mimoparlamentná SMK. Zdôrazňuje, že hymna je dôležitou súčasťou kultúrnej identity. Žiada zrušiť zákaz, obrátila sa na Kisku, aby zákon vetoval. “Okrem toho vyzýva šiestich poslancov za Most-Híd, ktorí hlasovali za prijatie novely (Ladislav Balódi, Tibor Bastrnák, Elemér Jakab, Irén Sárközy, Štefan Vavrek a Péter Vörös), aj poslanca maďarskej národnosti Gábora Grendela, aby sa vzdali svojho mandátu.

    SMK poukazuje, že novela z dielne SNS zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

    SNS chcela zmenou zákona viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy “znamenie štátneho znaku” či “národný symbol”.

    - Reklama -