Silvester vo Viedni bude pod prísnym dohľadom stoviek policajtov. Chcú tak zabrániť sexuálnemu obťažovaniu aj prípadnému útoku

    0
    Budova viedenskej radnice (Autor: Hans Štembera)

    Bezpečnostná koncepcia spred jedného roka, ktorá vznikla pre obavy z terorizmu, bude vo Viedni zachovaná, hoci v súčasnosti nie sú známe žiadne náznaky, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu ľudí. Dostatočným dôvodom je už len očakávaná účasť na týchto silvestrovských oslavách, ktorá sa opäť odhaduje na 600.000 osôb.

    “Berlín poukázal na toto nebezpečenstvo,” uviedol policajný hovorca Hans Golob, pričom narážal na udalosť z 19. decembra, keď útočník vrazil uneseným kamiónom do areálu berlínskych vianočných trhov.

    Podľa zverejnených vyjadrení budú počas vítania Nového roka nasadení vo viedenských uliciach aj policajti v civile, čo by malo zamedziť prípadnému sexuálnemu obťažovaniu alebo krádežiam. Pozdĺž celého Silvestrovského chodníka tiež bude rozmiestnených 19 bezpečnostných kamier, informovala v stredu Barbara Forsthuberová, hovorkyňa mestského podniku Stadt Wien Marketing.

    Podobnému obťažovaniu žien, k akému došlo pred rokom v Nemecku, majú zabrániť aj vreckové alarmy. Približne 1400 kusov takýchto zariadení bude polícia rozdávať predovšetkým ženám, aby mohli v prípade ohrozenia na seba hlasno upozorniť. Policajný hovorca ubezpečil, že hoci ostražitosť je na mieste, verejnosť “nemá žiadny dôvod”, aby sa pouličnej silvestrovskej zábave vyhýbala.

    - Reklama -