Silný odkaz. Pápež sa vyjadril ku kňazom, ktorí zneužívali deti

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    V úvode knihy nazvanej Otče, odpúšťam vám (s podtitulom Prežiť zničené detstvo) sa pápež autorovi poďakoval za jeho svedectvo, lebo ním pomáha “vniesť svetlo do strašnej tmy v živote cirkvi” a otvára cestu k spravodlivej náprave a milosti zmierenia. Dodal, že takáto otvorenosť pomáha aj pedofilom “uvedomiť si hrozné dôsledky svojich činov, (…) ktoré sú v protiklade s tým, čo náš učí Ježiš”. 

    Pápež v predslove opäť brojí za prísne potrestanie kňazov, ktorí “zradia svoju misiu”, ale aj cirkevných hodnostárov, biskupov či kardinálov, ktorí by ich chceli kryť.

    Kniha Daniela Pitteta je podľa pápeža “potrebným, vzácnym a odvážnym svedectvom”, ktoré opisuje “kalváriu autora a jeho cestu k zotaveniu, až k odpusteniu”. 

    Daniel Pittet bol v rokoch 1968-72, keď mal deväť až 12 rokov, zneužívaný kapucínskym mníchom Joëlom Allazom. Úradom svoj prípad oznámil až začiatkom 21. storočia. Páchateľ sa k svojmu činu priznal a predstúpil pred súd.

    Mužovi, ktorý sa dopustil sexuálneho násilia, Pittet odpustil. V knihe o tom napísal, že “veľa ľudí nedokáže pochopiť, že k nemu necítim nenávisť. Odpustil som mu a svoj život som postavil na tomto odpustení”.

    Pittet žije vo Fribourgu, kde pracuje ako knihovník. Je ženatý, má šesť detí a naďalej sa angažuje v katolíckej cirkvi. 

    V rozhovore pre taliansky denník La Repubblica spomenul, ako sa pred dvoma rokmi vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom: “Povedal som mu, že som bol znásilnený kňazom. On sa na mňa bez slova díval, so slzami v očiach, a potom ma objal”. Pápež o tomto stretnutí napísal, že “na Pittetovi ešte stále vidieť hrozné škody, ktoré spôsobuje sexuálne zneužívanie a ťažká cesta, ktorú jeho obete musia prejsť”. Vyjadril tiež obdiv nad tým, že napriek všetkému si tento muž zachoval vieru a dokázal odpustiť.

    Pápež v úvode k Pittetovej knihe spomenul na obete zneužívania, ktoré sa so svojou situáciou nedokázali vyrovnať a dohnalo ich to až k samovražde. “Títo mŕtvi sú ťarchou na srdci i svedomí mojom i cirkvi. Ich rodinám ponúkam svoju lásku i bolesť a pokorne ich prosím o odpustenie,” napísal pápež.

    Pápež František pokračuje v línii nulovej tolerancie voči sexuálnym deliktom, ktorú nastolil jeho predchodca Benedikt XVI.

    František už v prvom roku svojho pontifikátu zriadil Pápežskú komisiu pre ochranu maloletých, ktorej úlohou je radiť mu pri dodržiavaní záväzkov ochrany detí a pastoračnej starostlivosti o obete zneužívania. Komisia nemá vyšetrovací charakter, keďže prípady sexuálnych deliktov kléru patria do agendy Kongregácie pre náuku viery.

    - Reklama -