Šiesty terorista je v rukách belgickej polície. Vlani dostal päť rokov, predčasne ho však prepustili

    0
    Polícia v Bruseli počas razie (Autor: SITA)

    Televízia VRT a denník De Standaard dnes ráno informovali, že šiestym zatknutým mužom je Bilal El Makhoukhi, ktorého zadržali na bruselskom predmestí Laken. El Makhoukhiho vlani súdili v hromadnom súdnom procese proti členom islamistickej skupiny Sharia4Belgium. Úrady ho vtedy odsúdili na päť rokov väzenia, neskôr bol predčasne prepustený.

    Belgická vláda tiež dnes ráno oznámila, že rozhodla o navýšení štátnych výdavkov na bezpečnosť, ako o podpore hospodárskych odvetví, ktoré utrpeli straty v dôsledku marcových bombových útokov v Bruseli, informovala belgická tlačová agentúra Belga.

    Belgická prokuratúra ešte v piatok večer potvrdila zadržanie Mohameda Abriniho, Belgičana marockého pôvodu, po ktorom úrady pátrali od vlaňajších teroristických útokov v Paríži. K zadržaniu došlo v prevažne imigrantskej bruselskej štvrti Anderlecht Uviedla však, že stále nie je jasné, či ide o záhadného “muža v klobúku”, ktorého zachytili bezpečnostné kamery v sprievode dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku.

    Pri piatkovom zásahu súvisiacom s útokmi v Bruseli z 22. marca zadržala polícia celkovo päť osôb vrátane muža. Podľa správ je jedným zo zadržaných Osama Krayem, ktorý pomáhal samovražedným atentátnikom z Bruselu. Spolu s Khalidom Bakraouiom ho videli na stanici metra Pétillon krátko pred tým, ako sa Bakraoui vyhodil do vzduchu o niekoľko zastávok ďalej, na stanici Maelbeek v blízkosti inštitúcií EÚ.


     

    - Reklama -