Šichtařová vypenila: Čo keby sa Česi vyhrážali Nemecku, že bude vyradené z EÚ, pokiaľ neprestane otravovať s tými kvótami…

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Ekonómku najviac pobúrilo to, že konkrétne Schulz uráža Poľsko a Maďarsko, ktoré sa vraj vzďaľujú „európskym hodnotám“.

    „Vraj ,pozrime sa, čo sa tam deje‘. Nás zabudol vymenovať, najskôr sme príliš malí, aby sme stáli za pozornosť, ale vzhľadom na to, že my sa správame veľmi podobne ako Poliaci a Maďari, ,hneváme‘ napríklad v podobe odmietania kvót na imigrantov, nerobím si najmenšie ilúzie, že by si pán vyučený knihovník o nás myslel čokoľvek pekné,“ je si istá Šichtařová.

    Bruselské hodnoty nedávajú  zmysel

    Ďalej si nemohla vraj odpustiť ani poznámku, že pán Schulz to celé vlastne poplietol. „Niežeby sa stredná Európa vzďaľovala ,európskym hodnotám‘, to skôr ,bruselské hodnoty‘ už dávno prestali Európe dávať zmysel, vykašľali sa na demokraciu, začali opovrhovať národmi a národnými štátmi a akoukoľvek ekonomickou racionalitou,“ napísala na svojom blogu na serveri iDNES.cz.

    Na zjazde svojej sociálnej demokracie v minulom týždni Schulz zaperlil v mnohých svojich názoroch. Pre nás je najzaujímavejšie jeho výborné odporúčanie, že Európa vraj musí do roku 2025 prijať jednotnú ústavu, stať sa multinárodnou federáciou, a komu sa to nepáči, ten bude musieť ísť z EÚ preč.

    „Inak povedané, ktorému štátu sa nepáči, že bude ako štát zrušený a integrovaný do jediného multikulti paneurópskeho štátu, ten bude vykopnutý z EÚ. Teda ja neviem ako vy, ale ja tomu hovorím vyhrážka,“ povedala ekonómka a dodala, že to sa jej od pravdepodobne vládnej strany susedného Nemecka vôbec nepáči a takto si rovnosť v rámci EÚ nepredstavuje.

    Pôvodný zdroj TU.

    Keď sme si predsa len takí rovní a máme rovnaké hlasovacie práva, ako by to asi vyzeralo, keby sme to celé obrátili? „Keby sa Česi vyhrážali Nemecku, že bude vyrazené z EÚ, ak bude stále otravovať s tými kvótami, nie je to azda smiešna predstava? Ale prečo vlastne, nemáme si hádam v rámci EÚ byť rovní? A nie je azda fakt, že odovzdane akceptujeme predstavu, že sa Nemecko vyhrážať smie, ale my nie? To je asi najlepším dôkazom, že žiadna rovnosť v realite neexistuje. Nie som si istá, či je v tom prípade toto oná EÚ, o ktorej si Česi v referende odhlasovali, že do nej chcú vstúpiť,“ konštatuje Šichtařová.

    Proces brexitu je vydieranie

    Šichtařová tiež pripomenula, že nikdy nepatrila k ľuďom, ktorí až nekriticky volali po vystúpení z EÚ, pretože EÚ hľadali za všetkým zlým. „Podobne ako v prípade eura som vždy hodnotila prínosy a náklady členstva. A to všetko som potom ešte pomyselne upravila o náklady prípadného vystúpenia z EÚ, ktoré zjavne nemôžu byť malé. To napokon dokazuje prípad brexitu. Británia je príliš veľká, príliš silná a príliš hrdá krajina na to, aby si k nej EÚ dovolila to isté, čo k malej zemi. Proces brexitu je úplne nedôstojným vydieraním,“ povedala.

    Náklady prípadného czexitu by tak podľa ekonómky rozhodne neboli malé, pretože EÚ by sa pomstila a pokúšala by sa podobne ako v prípade Britov zamedziť nám v prístupe na jednotný trh. Ktovie, koľko by to nakoniec stálo, pretože dokonca ani v prípade brexitu dodnes odpoveď na túto otázku nepoznáme. Vieme len to, že Británia stále žije a ekonomicky sa má celkom k svetu.

    autor: nab

    - Reklama -