Šialený strach z antikorupčných zákonov. Ukrajinských poslancov diskriminácia nezaujala a prišla odplata. Sen o bezvízovom styku sa rozplýva

    0
    Účastníci protestu pred ukrajinským parlamentom (Autor: SITA)
    Minulý týždeň sa poslancom Verchovnej rady (ukrajinského parlamentu) nepodarilo schváliť sériu zákonov, ktoré sú však nevyhnutné, ak chcú Ukrajinci získať bezvízový styk s členskými krajinami Európskej únie. Tento týždeň ukrajinskí poslanci svoje zaváhanie čiastočne napravili – aj to až po niekoľkých víkendových protestoch nespokojných aktivistov, ktorí aj v utorok počas hlasovania demonštrovali pred budovou parlamentu v Kyjeve. 
     
    Protestujúci, ktorých prišlo v daždivom počasí približne 200, chceli poslancom pripomenúť, aké dôležité sú pre Ukrajincov zákony požadované Bruselom. Nakoniec prešli takmer všetky, ktoré parlament minulý týždeň nedokázal prijať. Napriek tomu boli účastníci protestu prevažne skeptickí k zmenám, ktoré si od nových zákonov sľubujú. „Dva roky od chvíle, keď sa začala revolúcia, a môžeme zodpovedne povedať, že sa takmer nič nezmenilo,“ uviedla pre portál UAtoday jedna z účastníčok protestu.
     

    Deväť z desiatich 

    Poslanci ukrajinského parlamentu nakoniec schválili 9 z 10 zákonov, ktoré sú súčasťou takzvaného protikorupčného legislatívneho balíčka. „Korupcia je jedným z kľúčových nepriateľov, ktorý zabíja túto krajinu zvnútra, a preto je dôležité bojovať s korupciou aj s diskrimináciou. Rovnako je dôležité bojovať s akýmkoľvek dedičstvom, ktoré nám zostalo zo sovietskej éry,“ tvrdí Jevgenij Hlibovickij, ukrajinský expert na politiku v strednej a východnej Európe. 
     
    Jednou z najkontroverznejších súčastí takzvaného antikorupčného balíčka je zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Podľa niektorých analytikov mali poslanci so schvaľovaním tohto zákona problém, pretože sa obávali, že by sa mohol obrátiť proti nim. Zákon síce prešiel v nezmenenej podobe, ale opoziční poslanci poukazujú na to, že je nedokončený. „Vládni predstavitelia, ktorí mali na starosti prípravu týchto protikorupčných zákonov, neboli profesionáli a snažili sa pripraviť zákony bez ohľadu na direktívu EÚ číslo 42. Namiesto toho ich pripravili na základe vlastného pohľadu na vec,“ kritizuje protikorupčný balíček poslanec strany Vlasť Sergej Vlasenko. 
     
    Kritiku zo strany opozície si však poniektorí poslanci nevšímajú a prichádzajú s vlastnými, často vskutku originálnymi, riešeniami. „Môžeme tento zákon zmeniť neskôr, prijmeme iný alebo niečo podobné. Nateraz by sme ale mali prijať zákon tak, ako je, pretože si to vyžadujú naši európski partneri,“ navrhol ešte pred hlasovaním Mustafa Nayyem, poslanec Bloku Petra Porošenka.

    Kľúčový zákon neprešiel 

    Ukrajinskou Verchovnou radou však ani tento týždeň neprešiel jeden z kľúčových zákonov, ktorý Európska únia požaduje od Ukrajincov výmenou za bezvízový styk s členskými krajinami Únie. Ide pritom o zákon, ktorý má zabrániť diskriminácii LGBTI ľudí pri výbere povolania a na pracoviskách. Čas na to, aby schválili aj tento zákon požadovaný Bruselom, majú poslanci ukrajinského parlamentu do konca týždňa.
     
    Ani po prijatí všetkých požadovaných noriem nebudú mať Ukrajinci isté, že sa časom dostanú do Európskej únie bez víz. Všetky prijaté zákony najprv preskúma špeciálna komisia, ktorá rozhodne, čo ďalej vo vzťahu medzi Bruselom a Kyjevom. „Potrebujeme konsolidované texty týchto aj ďalších zákonov, aby ich preskúmali experti, ktorí vydajú finálny verdikt,“ povedal David Sulík z tlačového a informačného oddelenia delegácie EÚ na Ukrajine.
     
    - Reklama -