Šialené správy z Nemecka. Islam je nad zákon. A druhá strana chce nového Hitlera

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)
    Nová štúdia Univerzity v Münsteri sa zaoberá postojmi komunity Turkov žijúcich v Nemecku. Táto menšina je najväčšia v krajine a patria k nej až 2 milióny 700-tisíc ľudí. Prieskum robili odborníci na náboženstvo a sociálne veci na vzorke 1 201 ľudí. Z nich takmer polovica (47 %) uviedla, že „nasledovať zásady svojho náboženstva (islamu) je pre nich dôležitejšie ako dodržiavať zákony krajiny, v ktorej žijú“. 
     
    Prieskum, ktorý uverejnila aj nemecká Deutsche Welle, ďalej ukazuje, že až tretina opýtaných súhlasí s tvrdením, že „moslimovia by sa mali snažiť o to, aby sa navrátil spoločenský poriadok z čias Mohameda“. 

    Prieskum plný rozporov

    Štúdia s názvom „Integrácia a náboženstvo z pohľadu ľudí tureckého pôvodu“ ďalej ukazuje, že viac ako tretina respondentov (36 %) si myslí, že jedine islam je v pozícii, aby mohol riešiť problémy, ktorým čelí súčasná spoločnosť. Šokujúce je, že sedem percent opýtaných si myslí, že násilie je v poriadku, ak sa ním presadzuje šírenie islamu. 
     
    Portál Local.de upozorňuje na to, že prieskum Univerzity v Münsteri je plný rozporov. Autori síce tvrdia, že 13 percent opýtaných môžu na základe ich odpovedí zaradiť medzi „náboženských fundamentalistov“, ale zároveň majú viac ako dve tretiny opýtaných „veľmi pozitívny“ alebo aspoň „pozitívny“ vzťah ku kresťanom a polovica tvrdí to isté o židoch a ateistoch. 
     
    Napriek niektorým šokujúcim názorom z výsledkov prieskumu vyplýva, že väčšina Turkov žijúcich v Nemecku si uvedomuje potrebu rešpektovania zákonov v záujme integrácie a úspechu v spoločnosti. Až 90 % opýtaných uviedlo, že sú v Nemecku šťastní. 

    Trochu iný prieskum 

    Druhý prieskum, ktorý tento týždeň šokoval nemeckú verejnosť, vydali v Lipskej univerzite. Jeho zameranie je však trochu iné ako v prípade ich kolegov z Münsteru. Táto štúdia sa venuje xenofóbii a rasizmu v nemeckej spoločnosti a je rovnako zaujímavá ako tá o názoroch tureckej komunity žijúcej v Nemecku. 
     
    Sociológovia z Lipskej univerzity v najnovšom prieskume zistili, že každý desiaty Nemec si želá, aby „krajinu pre dobro všetkých umiernene viedol diktátor“, a 12 % opýtaných uviedlo, že „Nemci sú prirodzene nadradení ostatným ľuďom“.
     
    To však nie je ani zďaleka všetko. Deutsche Welle si všíma aj údaj, podľa ktorého si vyše 40 percent opýtaných myslí, že moslimovia by mali mať zakázané emigrovať do Nemecka. Ešte pred dvomi rokmi si to myslela len niečo vyše tretina opýtaných. 
     
    Tento druh prieskumu robí Lipská univerzita od roku 2002. Polovica z 2 240 respondentov uviedla, že sa „cítia ako cudzinci vo vlastnej krajine“. Tretina potom uviedla, že sa do Nemecka „nebezpečným spôsobom infiltruje príliš veľa cudzincov“. 

    Sú ochotní použiť násilie

    K migrantom sú Nemci mimoriadne skeptickí. Traja z piatich si myslia, že väčšina uchádzačov o azyl v skutočnosti nečelí v domovských krajinách žiadnemu reálnemu nebezpečenstvu ani perzekúciám, tak ako tvrdí pri podávaní žiadostí o azyl.  
     
    Ultrapravičiarov v nemeckej spoločnosti údajne výrazne nepribúda. „Nepozorujeme žiadny výrazný vzostup krajne pravicových tendencií, ale v porovnaní s našimi štúdiami spred dvoch rokov sú ľudia, ktorí mali ultrapravicové názory, oveľa pripravenejší použiť násilie na dosiahnutie svojich cieľov,“ uviedol doktor Oliver Decker na stránke Lipskej univerzity. 
     
    Napriek tomu, že priaznivcov krajnej pravice podľa prieskumu výrazne nepribudlo, je podľa expertov jasne viditeľná polarizácia spoločnosti. S tým, ako stále viac ľudí schvaľuje násilie na presadzovanie ideologických cieľov, rastie aj počet tých, ktorí takéto praktiky odmietajú. „Tieto dve skupiny koexistujú jedna vedľa druhej. Máme tu ľudí, ktorí sa aktívne zapájajú do pomoci utečencom, ale máme tu aj ľudí, ktorí utečencov razantne odmietajú,“ povedal Decker.
     
    - Reklama -