Šialená situácia na Ukrajine. Dievčatá platia vojakom za jedlo sexom. Tie znásilnené už ani nerátajú… Na oboch stranách frontu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Konflikt na východe Ukrajiny je obzvlášť krutý najmä pre ženy. No podľa spravodajcu českého servera iDNES.cz sa vinníci nájdu na oboch stranách frontu. Navyše chýbajú aj akékoľvek štatistiky o počte znásilnených. Tie pre obrovské množstvo už prestali viesť.

    Za jedlo sex

    Vo vojne to býva aj tak, že niekedy ako keby ani o znásilnenie nešlo. Pre ženy, ktoré prišli o všetko a nemajú poriadne čo do úst, je niekedy „vykúpením“ mať sex s vojakmi za jedlo. Ako informoval britský The Guardian ešte pred rokom, jedlo a lieky sa stali vo vojnovej oblasti vzácnymi. Paľba spôsobila poškodenie domov či budov a konflikt mal dosah na celú populáciu v oblasti. Odrazilo sa to aj v oblasti financií, ktoré ľuďom chýbali.

    Nečudo teda, že na východe Ukrajiny pribúda dievčat, aj veľmi mladých, ktoré sa ponúkajú vojakom za jedlo či peniaze. Ukrajina totiž na niektorých separatistických územiach odmietla vyplácať dávky. Je to skutočne bezútešná situácia. „Poznala som jedno 15-ročné dievča. Donútili ju spať s bojovníkom z Doneckej ľudovej republiky, ktorý im vozil domov potraviny. Peniaze neboli, ľudia sa báli, že bude hlad, a tak im mama ponúkla svoju dcéru,“ povedala pre český server iDnes Olga Ponomarjová z ľudskoprávnej organizácie Svitanok.

    To je však ešte stále ten lepší prípad. Niektoré dievčatá totiž dopadnú omnoho horšie. Mučenie a znásilnenie nie sú pritom neznámymi pojmami. Júnové správy napríklad hovorili o znásilňovaní a mučení luhanskými jednotkami. Šokujúce svedectvá však hovorili aj o mužských väzňoch, ktorí boli bití, okrem iného aj po pohlavných orgánoch, a nútení k styku, respektíve k znásilňovaniu medzi sebou.

    Taká traumatizovaná, až o ňu prestal byť záujem

    Podľa ľudskoprávnej aktivistky Tanyi Lokshinovej však pri ozbrojenom konflikte jednoducho znásilnenia či sexuálne násilie akosi treba očakávať. Okrem toho, že chýbajú štatistiky o počte znásilnených, už vôbec sa nedá hovoriť o konkrétnych číslach tých, ktoré sexuálne násilie prežili. Ukrajinské médiá dávnejšie aspoň písali o ženách, ktoré sú v sexuálnom otroctve povstalcov v Donecku a Luhansku. Chýbali však informácie, ktorými by sa pokryl rozsah sexuálneho násilia. Okrem toho sa od začiatku konfliktu Ukrajinci i separatisti vzájomne obviňujú zo znásilňovania. Podľa Ponomarjovej sa ani nedá rozpoznať, či sú niektoré príbehy alebo časti z nich vymyslené alebo skutočné.

    Podľa portálu Women under siege je hlavnou otázkou, koľko žien vlastne trpí a čo možno urobiť, aby sa preživším pomohlo. Známy je pritom prípad 38-ročnej Mily, pričom meno je, samozrejme, vymyslené, ktorý takto pred rokom opísal spomínaný portál. Táto úbohá žena bola chytená bojovníkmi samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Zajali ju, pretože si mysleli, že spolupracuje s ukrajinskou armádou. V suteréne ukrajinskej rozviedky sa pre ňu rozpútalo skutočné peklo.

    V suteréne strávila 43 dní, znásilnenie sa konalo hneď v prvú noc. Počas väznenia bola bitá do hlavy či brucha a zajatci sa jej vyhrážali, že jej pohlavné orgány polejú kyselinou. Okrem toho musela pristúpiť k orálnemu sexu s dozorcom, v opačnom prípade by jej hrozilo hromadné znásilnenie. Mila tiež hovorila o Irine (opäť vymyslené meno  – pozn. red.), ktorá vraj bola už toľkokrát znásilnená, že bola z toho taká traumatizovaná, až o ňu muži stratili záujem.

    Robia im testy na HIV

    Ako uviedla pre server iDNES.cz. Aliona Zubčenková z kyjevskej pobočky organizácie La Strada, ktorá sa zaoberá násilím na ženách a obchodom s ľuďmi, ženy žijúce na separatistických územiach sú skrátka vystavené násiliu. Je pritom jedno, či ide o tínedžerky, deti alebo viac ako 40-ročné ženy. Páchateľmi sú podľa nej povstalci-teroristi a ruskí vojaci.

    V Ukrajine to navyše funguje tak, že znásilnenie je hanba pre ženu. „Obeť cíti, že keď prehovorí, nebude môcť viesť normálny život. Má obavy o svoju bezpečnosť, súkromie a budúcnosť. Žena ostane ticho najmä v prípade, ak má priateľa či manžela,“ povedala pre server Women under siege Lokshinová. Ďalším problémom sú aj možné ochorenia, ktorým môžu zneužité ženy čeliť. Ľudia z organizácie Svitanok robia ženám aspoň testy na HIV či syfilis. „Ak máme podozrenie na nejaké zranenie, zariadime im vyšetrenie. Raz do týždňa k nám chodia právnik a psychológ, s ktorými sa môžu poradiť,“ dodala pre český server iDNES.cz Ponomarjová.

    - Reklama -