Si proti Merkelovej? Dostaneš „po papuli“. Predstavitelia protiutečeneckej strany čelia v Nemecku násiliu

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    AfD sa vyprofilovala najmä ako veľký kritik migračnej politiky spolkovej vládnej koalície CDU/CSU a SPD. Na východe Nemeckej spolkovej republiky by ju dnes podľa prieskumov volilo až 16 percent ľudí.

    Súčasne sa však začínajú množiť útoky proti objektom strany a jej predstaviteľom. V saskej Kamenici na to bola nedávno použitá podomácky vyrobená výbušnina, ktorá zrejme obsahovala časti dovezené z Česka.

    Okresná partajná kancelária AfD na ulici Theaterstrasse v meste Chemnitz, čiže Kamenici, zažila v noci na pondelok v poradí už štvrtý útok za jeden týždeň. Najprv do jej okien niekto hodil niekoľko dlažobných kociek. Aj keď sú z bezpečnostného skla, výrazne ich poškodil. Potom okná ktosi počarbal a napísal na nich béžovou farbou „AFA 091“. V extrémne ľavicových vodách je to označenie pre „Antifaschistische Aktion Chemnitz“, z čoho sa dá usudzovať, že v tomto meste stoja za útokmi proti AfD práve „ľavičiari“. Informoval server Echo24.

    V noci na pondelok niekto hodil na uvedenú kanceláriu podomácky vyrobenú výbušninu. Na výrobu výbušniny použil zábavnú pyrotechniku, ktorá sa v Nemecku voľne nepredáva a bola teda pravdepodobne dovezená z Česka. Výbušnina detonovala pred vchodom do kancelárie. Výrazne poškodila dvere a steny domu. Za dverami v tej dobe dlho do noci zasadalo predsedníctvo okresnej organizácie AfD na čele s krajským poslancom Carstenom Hütterom. Podľa jeho tvrdenia bola strana v poslednej dobe len v Sasku vystavená tridsiatim útokom. Žiadneho páchateľa sa však zatiaľ nepodarilo vypátrať.

    Podľa prieskumov je AfD treťou najsilnejšou stranou v Nemecku

    Pokiaľ ide o útoky, funkcionári AfD vidia spojitosť s rastúcou popularitou strany, ktorá okrem iného kritizuje utečeneckú politiku berlínskej vlády. Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky uskutočneného spoločnosťou Forsa pre magazín Stern a televíziu RTL by AfD dnes volilo na východe Nemecka 16 percent respondentov. Ďalšie čerstvé prieskumy ukázali, že v celoštátnom meradle podporuje Alternatívu pre Nemecko osem až desať percent obyvateľov. Po vládnej Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU/CSU) a Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD) sa tak AfD stala treťou najsilnejšou partajou.

    K útokom proti AfD došlo aj v iných častiach Nemecka. Napríklad minulý týždeň ktosi hodil kameň do okien krajského poslanca AfD v Brémach a súčasne počarbal jeho dom červenou farbou. Napísal naň „Zastaviť AfD“.

    Šéfa vysokoškolskej skupiny AfD už napadli druhýkrát za mesiac

    Zaznamenané sú už aj fyzické napadnutia funkcionárov AfD, napríklad Larsa Steinka, šéfa vysokoškolskej skupiny Junge Alternative v Göttingene, ktorého neznámi útočníci zbili päsťami a skopali v jednej tmavej uličke. U Steinka išlo už o druhý podobný útok za mesiac. Steinke je presvedčený, že útočníkmi boli radikálni ľavičiari z Antify.

    AfD začína mať problémy aj v situáciách, keď si chce prenajať priestory na svoje akcie. Napríklad na miestach, ktoré politicky ovláda vládne SPD.

    So stúpajúcou popularitou AfD je tlak na stranu patrný na všetkých možných úrovniach. Stále tvrdšie a odmietavejšie sa k nej stavia časť politikov a mainstreamové médiá, ktorým už nestačí označovať stranu AfD za „populistickú“, ale začínajú jej dávať horšie, radikálne nálepky. Vrátane označenia „národovecké hnutie“, čo je už len krôčik k národnému socializmu, nacizmu.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Autor: vam

    - Reklama -