Sfalšovaný Dankov podpis? Padlo trestné oznámenie

    0
    Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

    “Podávame trestné oznámenie zatiaľ na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny,” uviedol Lipšic. Od orgánov činných v trestnom konaní chcú poslanci, aby znalecky preverili pravosť Dankovho podpisu. “A chceme, aby preskúmali aj to, kto sa podieľal na tomto trestnom čine,” doplnil Lipšic. Za spáchanie tohto trestného činu hrozí podľa neho štvor- až desaťročné väzenie.

    “Ak je podpis falošný, pán Danko by mal vyvodiť zodpovednosť,” doplnila Remišová, ktorá opätovne vyzvala šéfa parlamentu, aby poskytol originál poverenia a jasne povedal, či je podpis na listine skutočne jeho. Podľa Lipšica je poverovacia listina veľmi dôležitá, lebo prenáša významné kompetencie predsedu parlamentu na inú osobu. Nevylúčili, že ak Danko bude kryť podvod, prídu aj kroky voči nemu.

    Vyjadrenie grafológov

    Opozícia minulý týždeň podozrievala z falšovania Dankovho podpisu Andreja Hrnčiara. Dnes Lipšic hovorí, že možností je viac, mohol to byť údajne aj niekto z administratívneho aparátu. Údajne sfalšovaný podpis má byť na dokumente, v ktorom Danko poveruje Hrnčiara svojím zastupovaním. Opozícia má vyjadrenia viacerých grafológov, ktorí tvrdia, že podpis Dankovi nepatrí. Hrnčiar dosiaľ na kritiku reagoval tým, že ani bežný človek sa vždy nepodpisuje rovnako.

    Spor o pravosti podpisu nastal pred týždňom, keď podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) otvorila schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) neštandardným spôsobom. Nedala hlasovať, ale na základe prezenčnej listiny skonštatovala, že poslancov je na uznášaniaschopnosť pléna dosť.

    Cez sms nie!

    Koalícia to označila za hrubé porušenie rokovacieho poriadku. Situáciu v parlamente vyriešil Hrnčiar, ktorý schôdzu ukončil. Zároveň tvrdil, že Nicholsonová nemala právo viesť rokovanie, lebo poverenie dostal od Danka on. Hrnčiar zverejnil Dankov podpis a pri porovnaní s inými dokumentmi podpísanými Dankom vznikli pochybnosti o jeho pravosti. Danko potvrdil, že jediný poverený viesť schôdzu bol Hrnčiar. Nicholsonová podľa neho nemôže mať ani len sms o tom, že by poveroval ju.

    - Reklama -