Sexistické a rasistické. Talianska kampaň na zvýšenie pôrodnosti vzbudzuje kontroverzie

    0
    deti (Autor: flickr.com)

    Kampaň talianskeho ministerstva zdravotníctva má za cieľ bojovať proti sterilizácii a povzbudiť ženy, aby mali deti v mladšom veku. Práve toto „povzbudzovanie“ vyvolalo najväčšiu vlnu nevôle. Za kampaňou stojí súčasná talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzini, ktorá tvrdí, že sa snažili zamerať na zdravotné problémy, ktoré majú vplyv na plodnosť, ako je užívanie drog a alkoholu.

    Jedna z reklám kampane, označovaná za rasistickú, hovorí o „zlej spoločnosti“. Zobrazuje muža tmavej pleti s nápisom „zlú spoločnosť by mali ženy opustiť“. Iná reklama vyobrazuje tehotnú ženu držiacu presýpacie hodiny. Slogan reklamy hlása „Krása nie je obmedzená vekom, plodnosť však áno.“ Ďalšia vyobrazuje dlhý vtáčí zobák a nápis „Poponáhľajte sa, nečakajte na bociana!“

    „Je to neuveriteľne povýšenecké myslieť si, že Talianky nechápu, ako ich biologické hodiny fungujú,“ myslí si 45-ročná Talianka Rebecca Winky. To, čo skutočne talianske ženy potrebujú, je podľa nej rovnoprávnosť s mužmi na pracovnom trhu, dostupná zdravotná starostlivosť pre deti a muži, ktorí sú schopní podieľať sa na výchove detí a starostlivosti o domácnosť. „Je hanebné, že ministerka zdravotníctva, ktorá nikdy nevyštudovala vysokú školu, hovorí inteligentným ženám s univerzitným vzdelaním, ktoré sú nútené pracovať v pizzeriách, pretože nemajú žiadne iné možnosti, že ony sú problém v systéme.“ Alessandra Fortuna, 23-ročná čašníčka z Ríma, s ňou súhlasí, jediné, čo kampaň v skutočnosti ukazuje, je podľa nej to, že vláda vlastne vôbec netuší, akým skutočným výzvam a problémom musia Talianky čeliť v dennom živote.

    Denník Fatto Quotidiano prirovnáva kampaň ku politike „národnej povinnosti“ niekdajšieho vojenského diktátora Benita Mussoliniho. Paralelu vidí v tom, že podľa kampane majú ženy „národnú povinnosť“ produkovať veľa potomkov. Obrázok typickej talianskej domácnosti, kde žena varí paradajkovú omáčku obklopená húfom detí, zatiaľ čo jej manžel je v práci, je podľa slov Marie Rossi, riaditeľky agentúry Opinioni, ktorá vytvára volebné prieskumy, dnes už iba klišé. Takýto scenár bol aktuálny možno pred 40 rokmi, no dnes už musia Talianky pracovať a je preto bežné, že majú menej detí a až vo vyššom veku.

    Priemerný vek, v ktorom žena otehotnela, bol v minulý rok v Taliansku takmer 32 rokov. Na jednu ženu sa v roku 2015 narodilo 1,35 detí, čo je hlboko podpriemerné číslo. Na udržanie aktuálnej populácie v krajine by boli potrebné najmenej 2 deti na jednu ženu. 

    - Reklama -