Sex za jedlo. Neziskové organizácie vraj hanebne zneužívajú vojnu v Sýrii

    0
    Sýrčania prechádzajú cez turecko-sýrsky hraničný priechod Oncupinar (Autor: TASR)

    Prvé prípady tohto druhu zneužívania sa však objavili už pred tromi rokmi v Jordánsku. Tvrdí to aspoň humanitárna pracovníčka Danielle Spencerová, ktorá príbehy o zneužívaní pre získanie základných potravín počula od sýrskych žien zdržiavajúcich sa v tamojších utečeneckých táboroch. To isté sa však podľa zistení BBC deje aj v Sýrii. Humanitárne organizácie spojené s OSN tvrdia, že si zneužívania žien neboli vedomé.

    Ale nemenovaní humanitárni pracovníci hovoria, že toto správanie organizácie ticho tolerovali. „Na niektoré miesta totiž nemajú možnosť doručiť zásoby jedla bez miestnych sprostredkovateľov,“ uviedol jeden z nich. Na zneužívaní žien sa podľa dostupných informácií podieľajú predovšetkým miestni muži, ktorí tvoria posledný článok reťazca pri prerozdeľovaní humanitárnej pomoci. Ako uvádza BBC, niektoré ženy sa už odmietajú dostaviť do distribučných centier, pretože ľudia by si mysleli, že ponúkli svoje telo za pomoc, ktorú priniesli domov.

    Informácie o masívnom zneužívaní sýrskych žien sa prvýkrát oficiálne objavili minulý rok v správe Populačného fondu OSN. „Boli zdokumentované mnohé prípady žien a dievčat, ktoré boli dokonca nútené sa dočasne vydať za miestnych humanitárnych pracovníkov v snahe pravidelne dostávať potravinovú pomoc. Prípadne získavali jedlo výmenou za pravidelné a vynútené sexuálne služby,“ cituje verejnoprávne britské médium zo správy.

    „Spomínam si, ako jedna z takto sexuálne zneužívaných žien plakala a bola veľmi rozrušená, keď mi o tom všetkom rozprávala. Ženy a dievčatá musia byť chránené, keď sa snažia získať jedlo, mydlo a ďalšie základné potreby. To posledné, čo v takejto situácii potrebujete, je humanitárny pracovník mužského pohlavia, ktorý vám odmietne poskytnúť pomoc, ak s ním nebudete mať pohlavný styk. Niekde skutočne vopred predpokladali, že dostať jedlo bez sexu jednoducho nie je možné,“ hovorí Spencerová.

    V lete 2015 došlo k stretnutiu zástupcov niekoľkých humanitárnych organizácií v jordánskom Ammáne, kde sa dohodli na zavedení istých kontrolných mechanizmov, ktoré by mali masívnemu sexuálnemu zneužívaniu žien v núdzi zabrániť. Prípady zo Sýrie však ukazujú, že prijaté opatrenia veľmi nepomohli. Spencerová navyše tvrdí, že aj napriek spomínanej schôdzke humanitárne organizácie tento problém ignorujú. „Vedelo sa o tom dlhé roky a aj tak sa neurobila náprava.“

    - Reklama -