Sex alebo vzdelanie. Štipendijný program v Južnej Afrike výhradne pre panny

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Breitbart.com)

    Primátorka juhoafrického mesta Tukela Dudu Mazibuko, sa rozhodla vyhlásiť štipendijný program výhradne pre panny. Mazibuko vylučuje, že by išlo o diskrimináciu žien, ktoré už o panenstvo prišli. „Štipendium je poďakovaním dievčatám, ktoré sa rozhodli žiť v čistote a uchovajú si túto čistotu nasledujúce tri roky, kým nezískajú univerzitný titul alebo absolventský certifikát,“ vysvetľuje zámer akcie Mazibuko.

    Thubelihle Dlodlo, 18-ročná držiteľka tohto štipendia, podmienky pre udelenie podpory obhajuje. Pre jeho získanie musela podstúpiť test panenstva, ale popiera, že by jej to prekážalo. V kultúre Zulu je test panenstva bežnou procedúrou, ktorú vykonávajú staršie ženy. „Test panenstva je súčasť mojej kultúry, nie zásah do môjho súkromia a cítim sa byť hrdá, že som preukázala svoju čistotu,“ potvrdzuje Dlodlo.

    Prevencia HIV

    Južná Afrika trpí vysokým výskytom infekcie HIV, ako aj vysokým počtom tehotných mladistvých žien. V roku 2014 bolo v krajine až 6,3 milióna HIV pozitívnych ľudí a 20-tisíc tehotných školáčok. Ocenenie odloženia sexuálneho života sa môže javiť ako liek na riešenie oboch problémov. Panuje zrejme predpoklad, že žena vo vyššom veku si svojho sexuálneho partnera vyberie ostražitejšie, aby neskončila HIV pozitívna.

    Ľudskoprávni aktivisti kritizujú podmieňovanie šance na vzdelanie sexuálnou zdržanlivosťou zvlášť, keď sa kampaň zameriava len na dievčatá. „Čo je skutočne znepokojujúce, že sa apel na sexuálnu abstinenciu zameriava len na dievčatá. Je to diskriminácia a nerieši to problém mladistvých tehotných a počet HIV infikovaných. Dievčatá nie sú jediné na vine,“ vysvetľuje svoje stanovisko Palesa Mpapa z organizácie Ľudia proti zneužívaniu žien.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -