Severoatlantická aliancia zostane v Afganistane aj po odsune vojakov USA

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Hovorkyňa NATO Oana Lungescová v piatok v Bruseli vyhlásila, že Aliancia nebude komentovať medializované plány prezidenta USA Donalda Trumpa stiahnuť domov značnú časť z približne 14.000 amerických vojakov nasadených v Afganistane, píše agentúra AFP.

    “Naša angažovanosť je nevyhnutná na zaistenie, aby sa z Afganistanu znova nestalo bezpečné útočisko medzinárodných teroristov, ktorí by nás mohli ohrozovať u nás doma,” dodala. 

    Ministri zahraničných vecí podľa nej na nedávnom stretnutí vyjadrili “pevný záväzok zabezpečiť dlhodobú bezpečnosť a stabilitu v Afganistane”.

    Viaceré americké média s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Bieleho domu vo štvrtok informovali, že Trump údajne zvažuje podstatne znížiť – až o 7000 mužov – celkový počet 14.000 amerických vojakov momentálne pôsobiacich v Afganistane.

    Následne vo štvrtok minister obrany USA Jim Mattis oznámil, že odstupuje z funkcie. Vysvetlil, že po jeho demisii by Pentagónu mohol šéfovať človek, ktorý bude mať k Trumpovi názorovo bližšie. Mattis sa zasadzoval za zachovanie silnej americkej vojenskej prítomnosti v Afganistane s cieľom posilniť diplomatické snahy o nastolenie mieru v tejto krajine.

    Pentagón zatiaľ odmieta komentovať najnovšie správy o údajne pripravovanom odsune časti amerických vojakov z Afganistanu.

    Časť z amerických vojakov nasadených v Afganistane sa zúčastňuje na výcvikovej misii NATO Rozhodná podpora, zameranej na výcvik a odbornú prípravu miestnych bezpečnostných síl v boji proti bojovníkom z fundamentalistickej organizácie Taliban, dodala AFP. 

    Ďalší pôsobia v rámci Spojenými štátmi vedenej protiteroristickej misie. Na základe prvých indícii však nie je podľa agentúry AFP zrejmé, ktorá časť z nich sa z Afganistanu stiahne ako prvá.

    Podľa amerického zdroja, na ktorý sa AFP odvolala, už “padlo rozhodnutie. Dôjde k významnému odsunu”. 

    Hovorkyňa NATO Lungescová povedala, “že takéto správy zaznamenali”, a novinárov odkázala na amerických predstaviteľov.

     

    - Reklama -