Severná Kórea vraj dokončila budovanie jadrového arzenálu, oslavovala ohňostrojom

    0
    Kim Čong-un (Autor: TASR)

    Dokončenie jadrového programu KĽDR údajne spečatila stredajšia skúška medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15.

    “Po tom, čo sme dokončili jadrové zbrojenie nášho štátu, nikto nebude môcť zasahovať do nášho práva na zvrchovanosť, prežitie a rozvoj,” vyhlásil na podujatí podpredseda ústredného výboru Kórejskej strany práce Pak Kwang-ho.

    Podľa juhokórejského ministerstva obrany by nová severokórejská raketa mohla mať dostrel až 13.000 kilometrov, takže ak by bola plne funkčná, mohla by ohroziť aj americkú metropolu Washington.

    Juhokórejská armáda však zatiaľ nevie, či by bojová hlavica dokázala “prežiť” návrat do zemskej atmosféry a či by ju bolo možné spoľahlivo navádzať na cieľ a náležite odpáliť.

    Zemetrasenie ako následok skúšiek?

    Prirodzené zemetrasenie s magnitúdou 2,5 zaznamenala v sobotu juhokórejská meteorologická služba v okolí miesta jadrových skúšok Severnej Kórey. Išlo zrejme o dotrasy po septembrovej jadrovej skúške, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

    K otrasom došlo o 07.45 h miestneho času v Kildžu, vzdialenom iba 2,7 kilometra od lokality Pchunggje, kde Severná Kórea uskutočnila začiatkom septembra šiesty jadrový test od roku 2006. V priebehu uplynulého roka tam vykonala dva skúšobné jadrové výbuchy.

    “Kildžu je skalnatá oblasť a prirodzené zemetrasenia sa tam normálne nevyskytujú. Otrasy však mohli byť spôsobené geologickými zmenami po nedávnom jadrovom výbuchu,” uviedol pre Jonhap predstaviteľ juhokórejskej meteorologickej služby, ktorý si neželal byť menovaný.

     

    - Reklama -