Severná Kórea sa môže stať ekonomickou mocnosťou, vyhlásil prezident USA

    0
    Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po rokovaní vo fínskej metropole Helsinki (Autor: TASR)

    Trump sa tak vyslovil pred svojím druhým summitom so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa má uskutočniť na budúcu stredu a štvrtok (27-.28.2.) vo vietnamskej metropole Hanoj. Šéf Bieleho domu v nedeľu avizoval, že do Hanoja odcestuje už v pondelok (25.2.) ráno. Vyjadril očakávanie, že spoločne s Kimom nadviažu na pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť na prvom vlaňajšom summite oboch lídrov v Singapure.

    “Predseda Kim si uvedomuje, možno lepšie než ktokoľvek iný, že bez jadrových zbraní by sa jeho krajina mohla rýchlo stať jednou z významných svetových ekonomických mocností,” napísal Trump na Twitteri.  Severná Kórea má podľa amerického prezidenta vďaka svojej zemepisnej polohe a obyvateľstvu “väčší potenciál na rýchly rast než ktorákoľvek iná krajina”. 

    Trump zároveň pochválil Čínu za podporu nadchádzajúceho summitu v Hanoji.  Severokórejský vodca Kim Čong-un podľa správ tamojších médií sa vydal na cestu vlakom z Pchjongjangu do Vietnamu už v sobotu popoludní. Pozorovatelia tvrdia, že na druhom summite Trump-Kim treba dosiahnuť hmatateľný pokrok, keďže prvé stretnutie prinieslo iba neurčito zoštylizované sľuby o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey a iba málo konkrétnych krokov.

    Zatiaľ čo Pchjongjang sa prioritne domáha zrušenia amerických sankcií, podľa Washingtonu musí takémuto kroku predchádzať denuklearizácia KĽDR. 

    - Reklama -