Severná Kórea je zahnaná do kúta. Cíti sa ohrozená Spojenými štátmi, povedal koreanista

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Čo by mohlo byť podľa Chladu tou rozbuškou, ktorá by donútila severokórejského diktátora Kim Čong-una zaútočiť? „Neviem si predstaviť, čo by ho doviedlo až tak ďaleko. Severná Kórea je štát zahnaný do kúta,“ zmienil sa Chlada.

    „Tá príčina toho, čo se deje teraz, je v histórii. A tým hlavným momentom je kórejská vojna, ktorá sa de facto ešte neskončila. A to je vlastne jadro toho, čo sa deje dnes. Severná Kórea sa cíti byť ohrozená Spojenými štátmi a to je dôvod, prečo vyvíja jadrové zbrane,“ opisuje Chlada. „Severnú Kóreu poháňa skrátka strach z americkej armády,“ dodal.

    „Súčasná situácia vyzerá vyhrotene, pretože Donald Trump začal používať rovnakú rétoriku, ktorú však Kórejčania používajú niekoľko rokov. Vec vyzerá nebezpečnejšia, než v skutočnosti je,“ povedal Chlada. „Donald Trump nie je úplne dobrým diplomatom. Jeho výroky nie sú úplne šťastné z pohľadu americkej administratívy,“ konštatoval.

    Video nájdete TU.

    „Severokórejčania aj Američania hovoria rad vyhrotených vecí, ale je potrebné sledovať tie konkrétne kroky. Každopádne ten, kto má možnosť byť veľkorysý a prehliadať tie veci, sú Spojené štáty. To je vojenská veľmoc. Nie Severná Kórea,“ dodal Chlada.

    Akým jadrovým arzenálom Severná Kórea disponuje, nebol schopný Chlada odpovedať. „Sú odborníci, ktorí tvrdia, že to bude trvať ešte dve dekády, než Severokórejčania budú mať zbraň, ktorá unesie jadrovú hlavicu. Čo však môžeme povedať, je to, že Severná Kórea už vypustila dva satelity. Čo ešte nedosiahla, je návrat späť,“ informoval Chlada. „Plus tam sú ešte ďalšie faktory – presnosť, zameranie, na to potrebujete moderné technológie, čo bude krajina veľmi ťažko zháňať,“ dodal.

    Či by v prípade severokórejského útoku bola schopná Amerika krajinu zničiť, je podľa Chladu tiež zložitá otázka. „Spojené štáty sú podľa môjho názoru schopné veľmi jednoducho sa ubrániť nejakým raketovým útokom alebo nejakému raketovému útoku zo strany Severnej Kórey,“ nazdáva sa Chlada. „Čo sa týka zničenia Severnej Kórey, tam ten potenciál je teda jasný. Otázka je, čo by tým získali a za akú cenu by to USA vykonali,“ dodal.

    - Reklama -