Sestry trápia Slovákov viac ako učitelia. Voliči Smeru si to môžu v marci rozmyslieť a…

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Podľa sociológa ja skrátka zdravotníctvo citlivejší problém ako školstvo, píše denník Sme. „Zdravotníctvo je vnímané ako citlivejšia téma z hľadiska naliehavosti problémov, pretože tu ide o ohrozenie života,“ vysvetlil sociológ Martin Slosiarik zagentúry Focus.

    Fatálny dosah

    Pomer ľudí, ktorí schvaľujú alebo neschvaľujú štrajk učiteľov, je takmer rovnaký, s odchodom sestier to už nie je také vyrovnané a za oprávnený ho považuje o polovicu viac opýtaných ako tých, čo s tým nesúhlasia. Aj toto tak môže dokazovať, že zdravie je pre ľudí väčšia priorita. Podľa Slosiarika totiž výluka na zatvorených školách nemá taký fatálny dosah na ľudí.

    Z percentuálneho hľadiska má učiteľský štrajk podporu 51,7 percenta opýtaných, na opačnej strane spektra je však až 45,2 percenta respondentov. Požiadavky učiteľov považujú ze neopodstatnené najmä voliči Smeru. No naopak pri sestrách majú väčšie pochopenie. „Ľudia však chcú, aby sa o nich alebo o ich blízkych v nemocnici starala sestrička tak, aby nemali napríklad preležaniny, aby im nič nechýbalo,“ myslí si analytik Tomáš Szalay. Učitelia sa dospelých až tak týkať nemusia, pretože tí majú dokonca aj dvojmesačné „prázdniny“.

    Podľa Slosiarika je možné, že pri rozhodovaní voličov budú mať väčšiu váhu výpovede sestier, čo môže Smeru uškodiť. „Voliči Smeru sa môžu pod vplyvom udalostí v zdravotníctve rozhodnúť, že radšej nepôjdu voliť nikoho,“ myslí si. No opozícia si ruky mädliť nemusí, podľa neho túto situáciu môžu ľudia vnímať ako súčasť predvolebného boja. Ak by však na mimoriadnej parlamentnej schôdzi, ktorú požadujú sestry aj učitelia, postupovala jednotne, na pravicových voličov by to mohlo mať pozitívny vplyv.

    - Reklama -