Sestra Jankovskej klamala. Odporučili sme iniciovať disciplinárne stíhanie, uviedla šéfka osobitnej komisie Súdnej rady

    0
    Na archívnej snímke z roku 2014 Elena Berthotyová (Autor: TASR)

    NAKA Berthotyovú informovala o tom, že zo znaleckého posudku vyplýva, že v zaistenom mobile Haitovej sa nachádza mobilná aplikácia Threema, v rámci ktorej bolo uložených 134 kontaktov, z toho 17 bolo zmazaných, a 20 konverzácií, z toho 17 bolo zmazaných.

    Haitová tvrdila, že si žiadne kontakty a správy nevymazala

    Podľa NAKA sa tiež mobil Haitovej v momente pripojenia na web zresetoval a vymazali sa v ňom všetky údaje.

    Na základe toho, že Haitová tvrdila, že si žiadne kontakty a správy nevymazala, komisia podľa jej predsedníčky skonštatovala, že mohlo dôjsť aj k strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti v oblasti morálky či integrity.

    Komisia aj Súdna rada podľa Berthotyovej jednohlasne odporučili predsedníčke Súdnej rady Lenke Praženkovej iniciovať disciplinárne stíhanie voči Haitovej.

    Praženková uviedla, že ak jej vyvstanú otázky, tak ešte nahliadne do spisu

    Predsedníčka Súdnej rady v reakcii na odporúčanie uviedla, že sa podrobne oboznámi so správou osobitnej komisie. Novinárom uviedla, že jej vyvstala napríklad otázka o tom, kedy došlo k vymazaniu údajov v Haitovej mobile.

    Praženková uviedla, že ak jej vyvstanú otázky, tak ešte nahliadne do spisu. Haitovú si zároveň komisia v pondelok opätovne predvolala, pretože bola zastupujúcou členkou senátu, ktorý rozhodol o odvolaní v jednej z tzv. zmeniek Mariana Kočnera.

    V tejto súvislosti už začiatkom decembra komisia vypočula ďalších piatich sudcov KS Bratislava, pretože ju zaujímalo, akým spôsobom došlo k určeniu chýbajúceho riadneho člena senátu.

    Z hľadiska disciplinárnej zodpovednosti komisia nezistila porušenie zásad

    Komisii sa podľa Berthotyovej nepodarilo zistiť, že by sudcovia vedome porušili rozvrh práce, čo zakladá disciplinárnu zodpovednosť, “pretože rozvrh práce KS neobsahoval žiadne formálne zásady, na základe ktorých by predseda senátu musel písomne požiadať zastupujúceho predsedu senátu o určenie zástupcu”.

    V tejto veci sa podľa Berthotyovej obrátili na Ústavný súd (ÚS) SR, pričom zistili, že už bola podaná ústavná sťažnosť.

    Tá okrem iného namieta porušenie práva na zákonného sudcu. Berthotyová informovala o tom, že sťažnosť bola prijatá na ďalšie konanie, čiže otázkou zákonného sudcu sa bude zaoberať ÚS. 

    Z hľadiska disciplinárnej zodpovednosti komisia podľa jej predsedníčky nezistila porušenie zásad.

    “Preto sme odporučili nielen vedeniu KS v Bratislave, ale všetkým všeobecným súdom na Slovensku v prípade, že takéto formálne zásady nemajú, aby ich prijali,” skonštatovala Berthotyová.

    - Reklama -