Šesť najväčších politických špekulácií 2015. Kiska chce byť premiérom, tajné spojenectvá a nekalé praktiky spravodajských služieb

    0
    Andrej Kiska a Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Špekulácia čislo 1: Kiska chce byť premiérom. V ceste mu stojí len Radoslav Procházka

    Ako informuje konzervatívny denník Postoj, v bratislavskom zákulisí je známe, že vlastné okolie tlačí prezidenta Andreja Kisku, aby opätovne nekandidoval na prezidenta v roku 2019, ale aby so svojou budúcou stranou vyzval v roku 2020 Smer ako kandidát na premiéra. „Kiska tento scenár vôbec nevylučuje. Uvedomuje si, že na jeho stranu tu existuje nemalý potenciál. Okolo prezidenta sa pohybujú bohatí podnikatelia, ktorí by vedeli pomôcť pri štarte,“ myslí si redaktor Postoja Martin Hanus.

    Hlavnou prekážkou tohto plánu by bol veľký úspech Procházkovej strany v marcových voľbách. Kiskovmu okoliu prirodzene najviac vyhovuje práve súčasná dezilúzia stredopravého voliča. Ak Sieť získa 12 percent, pre Kisku nebude musieť byť ťažké pred rokom 2020 vytvoriť akési nové SDK, ktoré bude schopné Smer poraziť. Naopak, čím väčšmi Sieť zaboduje, tým ťažšie sa bude Kiskovi manévrovať von z prezidentského paláca.

    Ďalšie korenie týmto špekuláciám pridávajú obvinenia, podľa ktorých sú Fico a Procházka spriaznenými politikmi. Líder Siete totiž najskôr odmietol po prvom kole prezidentských volieb na rozpačitej tlačovke s Kiskom jednoznačne odporučiť svojim voličom, aby mu odvzdali svoj hlas. Urobil tak až na ďalší deň. Koalíciu so Smerom, zdá sa, jeho strana úplne nevylučuje a aj samotný Fico sa o Procházkovi vyjadril s rešpektom.

    Špekulácia čislo 2: Ficov účet na Belize

    Premiér Robert Fico s manželkou si založili schránkovú firmu na Belize. Na dvoch bankových účtoch majú 674 miliónov dolárov. S týmto „odhalením“ prišiel líder OĽaNO Igor Matovič v júli, krátko po tom, ako Národná kriminálna agentúra spravila v jeho trnavskom regionPRESS-e raziu. V štyroch obálkach, ktoré Matovič potom odovzdal policajnému prezidentovi, mali byť doklady a zmluvy na verejné obstarávanie konkrétneho ministerstva. Matovič tvrdil, že zo zmanipulovaného tendra bola “ryža osem miliónov eur”. Fico obvinenie odmietol a spoločne s manželkou podal na Matoviča trestné oznámenie.

    Polícia neskôr informovala, že „zo zadovážených dokumentov a výpovedí vyšetrovateľ vylúčil skutočnosti o účtoch uvádzané poslancom a tiež nezistil žiadnu súvislosť s písomným materiálom, ktorý predložil“. Matovič si však stále stál za svojím názorom. „Priatelia Roberta Fica dokonale splnili úlohu, zamietli jeho problém pod koberec,“ povedal.

    Celú záležitosť však sprevádzali ďalšie špekulácie a obvinenia. NAKA začala vyšetrovať Matovičovu rodinnú firmu pre trestný čin skrátenia dane a poistného na základe anonymného oznámenia začiatkom júna. Líder hnutia OĽaNO však za raziou videl pokus o šikanovanie za nahrávku s predsedom Siete Radoslavom Procházkom. Na nahrávke sa hovorí o platení inzercie bez bločku. Matovič naznačil, že Procházka v zákroku NAKA môže mať prsty. Líder hnutia NOVA a Matovičov spojenec Daniel Lipšic tiež celú udalosť vnímal ako pokus o diskreditáciu. „Začalo sa to preto, že niekto má obavy, strach. Ani NOVA, ani OĽaNO nefinanujú oligarchovia, preto treba teraz túto kampaň začať,“ povedal Lipšic. 

    Špekulácia čislo 3: Frešo má tajné spojenectvo so Smerom

    Lídrovi SDKÚ Pavlovi Frešovi sa podarilo šokovať nielen svojich voličov a kolegov z opozície, keď v máji v parlamente podporil bývalého riaditeľa a spoluzakladateľa SDKÚ Karola Mitríka za šéfa NKÚ. Keďže s Frešovým človekom Smer problém nemal, Mitríka nakoniec za predsedu NKÚ poslanci parlamentu zvolili.

    „Pavol Frešo nie je slobodným človekom v politike, ale je len bielym koňom oligarchov,“ vyhlásil vtedy ešte nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic s tým, že toto tvrdenie plánuje aj dokázať. “Pre mňa je osobne Pavol Frešo oddnes história. Môže sa tu pohybovať ako duch, pre mňa je to biely kôň, ktorý zradil svoju vlastnú stranu a voličov,” doplnil líder OĽaNO Igor Matovič.

    Keď sa sa Frešo objavil uprostred novembra v relácii RTVS O päť minút dvanásť ako jediný opozičný politik po boku premiéra Roberta Fica a lídra SNS Andreja Danka, ParlamentnéListy.sk sa spýtali vtedy ešte stále Frešovho spolustraníka Ľudovíta Kaníka, či neexistuje nejaké tajné spojenectvo medzi Frešom a Smerom. „Výber týchto diskutujúcich bol jednak úsmevný a jeho účasť túto otázku vyvoláva, lebo vieme, že Fico chodí do debaty len s tými ľuďmi, ktorých nepovažuje za súperov, za nebezpečných, a ktorých skôr vníma len ako takých slabých sparing partnerov, nad ktorými predvádza svoju dominanciu. Keď sa tam ocitol Pavol Frešo bez toho, aby bol predtým politicky aktívny v danej téme, je logické, že ho vybrali ako najvhodnejšieho priateľského partnera pre Roberta Fica. O tom niet pochýb. Každý, kto to sleduje, to takto vyhodnotil,“ povedal Kaník.

    Špekulácia čislo 4: Spravodajské služby idú po Chmelárovi

    Bývalý rektor Akadémie médií Eduard Chmelár to tento rok rozbehol na politickom poli. Založil politické hnutie SEN, s ktorým sa plánoval zúčastniť sa budúcich parlamentných volieb. Ďaleko sa však nedostal. Jeho hnutie SEN síce predložilo petíciu s 11 500 podpismi, ministerstvo vnútra však pri kontrole vyradilo taký počet, že SEN nesplnil zákonom stanovenú hranicu 10 000 podpisov. Pri jednotlivých podpisoch boli podľa ministerstva vnútra uvedené falošné či skartované občianske preukazy alebo išlo o neexistujúcich ľudí.

    „Rozhodne je to spravodajská hra. Toto bežný človek nedokáže. Bežný človek, keď si načarbe nejaké údaje, to je úplne iné, ale tu boli ukradnuté a skartované a k tomu má prístup len profesionál. My za tým vidíme cielenú sabotáž s úmyslom znemožniť nášmu hnutiu zúčastniť sa na voľbách,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Eduard Chmelár.

    Náš portál sa Chmelára spýtal aj na to, či sa domnieva, že po jeho „SNE“ ide Slovenská informačná služba. „Nechcem sa púšťať do konšpirácií, ale mal som dostatok informácií aj zvnútra samotného Smeru, aj od iných zasvätených ľudí, ktorí ma na to upozorňovali, že je dosť možné, že spravodajskú službu budú do volieb zneužívať na rozpracovávanie politických konkurentov,“ dodal Eduard Chmelár.

    Špekulácia čislo 5: TIP je projektom podpredsedu Smeru Pavla Pašku

    Cieľom TIP-u nemá podľa niektorých špekulácií byť nič iné, než odčerpať percentá pravicovým stranám. Viacerých ľudí zo strany TIP, ktorá v predvolebných prieskumoch dosahuje asi jedno percento, spája podnikanie v zdravotníctve. Líder saskárov Richard Sulík dokonca otvorene hovorí, že TIP je projektom podpredsedu Smeru Pavla Pašku.

    Ivana Augustinská, ktorá bola podpredseníčkou strany, získala podľa týždenníka Trend od ministerstva zdravotníctva zákazku na výučbu angličtiny za zhruba 19-tisíc eur. Predtým robila kurzy aj pre firmu Medical Group SK známej z kauzy predraženého CT, v ktorej kedysi figuroval Pavol Paška zo Smeru.

    Hospodárske noviny napísali, že firma podpredsedníčky TIP-u Jany Vološinovej dostala od smeráckeho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho nenávratný príspevok 2,3 mil. eur, ktoré využila na nákup prístrojov na testy helicobactera a kúpu budovy starej polikliniky.

    Samotný predseda strany Tomáš Hudec vlastní súkromné zdravotnícke zariadenie sídliace práve v priestoroch firmy Jany Vološinovej, ktorá získala štátnu dotáciu. TIP sa od spájania so Smerom viackrát dištancoval. „Strana TIP nie je podnikateľský projekt pána Pašku ani Smer bé,“ vyhlásil naposledy Hudec.

    TIP zatiaľ na predvolebnej reklame nešetrí. Podľa výročnej správy mal vlani celkové výdavky vo výške 940-tisíc eur, z toho približne 880-tisíc eur dali na reklamu. Menej než TIP minulý rok minuli aj väčšie parlamentné strany ako Most, OĽaNO, SaS, SDKÚ či SMK, a SNS.

    Špekulácia čislo 6: Percentá pravice má odčerpať aj SKOK!

    Podobné reči ako o strane TIP kolujú aj okolo Slovenskej občianskej koalície. Líder strany Juraj Miškov je totiž, ako je známe, rodina s podnikateľom Jozefom Brhelom. Toho označujú za mecenáša Smeru, aj keď on sám to odmieta. Niektorí politici týmto vzťahom odôvodňujú aj vznik strany SKOK!. Richard Sulík na otázku, prečo SKOK! vznikol, povedal aj to, že motívy môžu byť rôzne, lebo „pravicovou stranou je aj TIP a vieme, že ju pasie Pavol Paška“.

    Dag Daniš tvrdí, že SKOK! dostáva podozrivo veľa priestoru aj v médiách, kde istá televízia venuje bohatý priestor „čudnej strane SKOK!, resp. trojici Miškov, Krajcer, Kollár“. „Úlohou tejto ´práce´ na SKOK!-u pritom nie je dostať stranu do parlamentu, ale odsávať percentá tej časti opozície, ktorá je voči Smeru najkritickejšia: SaS, Obyčajní, NOVA. Aj vďaka stranám ako TIP (takmer 3 percentá) alebo SKOK! (takmer 2 percentá) sú NOVA alebo SaS chudobnejšie o pár dôležitých percent,“ myslí si komentátor.

    Juraj Miškov akékoľvek prepojenie medzi jeho stranou a Smerom odmieta. „Vôbec ma to neprekvapuje. Už pred nejakým časom predseda SaS Richard Sulík obiehal médiá a snažil sa im to pošepkať ako tip,” povedal Miškov v rozhovore pre Denník N. Na celej konšpirácii však nesedí najmä jedna vec. Ak by bolo cieľom SKOK!-u oslabiť pravicu, prečo by Miškov navrhoval SaS zostaviť spoločnú kandidátku? Miškov tak spravil koncom roka, SaS však túto ponuku odmietla.

    - Reklama -