Separatistické proruské regióny utužujú vzájomné vzťahy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Stať sa tak má už v blízkej budúcnosti, vyhlásil dnes juhoosetský prezident Anatolij Bibilov pri príležitosti uvedenia nového ministra zahraničných vecí Dmitrija Medojeva do úradu, informuje agentúra TASS.
     
    “V blízkej budúcnosti bude v Južnom Osetsku pridelená budova ambasáde DĽR, zároveň úrady v DĽR poskytli sídlo pre juhoosetské veľvyslanectvo. Rovnaká dohoda sa pripravuje aj s LĽR,” uviedol Bibilov.
     
    Na veľvyslanectvo do Donecka budú vyslaní kariérni juhoosetskí diplomati, absolventi Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO), dodal prezident. Bibilov pripomenul, že sa vypracúvajú plány na posilnenie obchodnej a ekonomickej spolupráce Južného Osetska s oboma republikami v Donbase.
     
    Južné Osetsko uznalo nezávislosť DĽR a LĽR v roku 2014. Začiatkom mája podpísali predstavitelia Južného Osetska a DĽR dohodu o priateľských vzťahoch, spolupráci a vzájomnej pomoci, ako aj protokol o nadviazaní diplomatických stykov.
     
    Južné Osetsko vyhlásilo nezávislosť ešte v rámci Gruzínskej sovietskej socialistickej republiky v roku 1991. Počas rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 získali osetské a ruské sily de facto kontrolu nad celým územím Južného Osetska. Podobná situácia nastala v ďalšom Moskvou podporovanom gruzínskom regióne – Abcházsku.
     
    Suverenitu Južného Osetska a Abcházska v súčasnosti spomedzi členských štátov OSN uznávajú iba Rusko, Nikaragua, Venezuela a Nauru. Uznanie medzičasom stiahli Tuvalu a Vanuatu.
     
    - Reklama -