Semenište terorizmu. Odtiaľto vyšli bruselskí vrahovia

    0
    Sviečky, kvety a nápis „Prečo?“ v anglickom, francúzskom a flámskom jazyku neďaleko stanice metra Maelbeek v Bruseli (Autor: SITA)

    Spoločne so susedným Molenbeekom sa dostal Schaerbeek do centra pozornosti protiteroristických aktivít európskych spravodajských služieb, ktoré sa snažia rozpliesť pozadie prípravy a organizácie teroristických útokov v Paríži a Bruseli. Všetky stopy zatiaľ smerujú práve do „mesta oslov, kde sa skrývalo a stále zrejme skrýva mnoho teroristov utekajúcich pred zákonom. Schovávajú sa tu zbrane a vyrábajú bomby. „Schaerbeek považovali za svoje domáce ihrisko najmenej traja zo strojcov samovražedných bombových atentátov v Paríži a Bruseli,“ uvádza Financial Times.

    Nedávno zatknutého Salaha Abdeslama poznal aj miestny turecký staviteľ Ali. „Krátko pred teroristickými útokmi v Paríži sa tu okolo poflakoval. Videl som ho tu často. Trávil tu veľa času, pretože v tejto štvrti vyrastal,“ hovorí Ali. Miestni obyvatelia nie sú, prirodzene, zo súčasnej situácie nijako nadšení. V tunajšej štvrti sa budúci atentátnici zdržiavali zrejme preto, že je tu pokoj a neďaleko sa nachádza Molenbeek. Myslí si to tiež námestník tunajšieho starostu Vincent Vanhalewyn. „Je zatiaľ skôr náhoda a blízkosť k Molenbeeku, že sa ukrývali radikáli práve u nás. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa ich skupina sformovala priamo tu.

    Aj napriek pošramotenej povesti pôsobí Schaerbeek podľa reportérov Financial Times stále veľmi „uhladeným dojmom. „Dokonca aj nedávna policajná razia tu prebehla akosi uhladene a diskrétne. Niektorí zo susedov sa o celej operácii dozvedeli až z médií. Dvadsaťdeväťročná Amal pracujúca v jednej z tunajších kaviarní tvrdí, že jeden z páchateľov teroristického útoku na bruselskom letisku chodieval do ich podniku. Dobre sa na neho vraj pamätá,“ uvádzajú reportéri prestížneho britského denníka a konštatujú, že navonok pôsobí Schaerbeek ako každá iná štvrť.

    Niektorých z tunajších obyvateľov však spojitosť ich štvrte s teroristami príliš neprekvapila. „Ani sa nečudujem, že tu býva taká spodina, ako sú samovražední atentátnici. Tunajšie domy sa často predávajú a miestni obyvatelia odchádzajú preč. Nikto tu už nechce bývať,“ cituje Financial Times nemenovaného obyvateľa Schaerbeeku. Fluktuácia miestnych je skutočne vysoká, čo potvrdzuje tiež stavebný robotník Ramazan Kaya. „Skúste sa tu opýtať ľudí, koľko svojich susedov poznajú. Hádam, že vám povedia tak štyri až päť mien. Keď som sem pred rokmi prišiel ja, bola to oveľa pokojnejšia štvrť. Teraz sa tu ľudia menia každý deň.

    Ako uvádzajú reportéri Financial Times, zmenila sa aj miera tolerancie belgických úradov ku koreňom extrémizmu. „Život v Bruseli je stále zložitejší. Polícia je teraz všade a nazerá do našich domov. Vojaci v uliciach kontrolujú automobily. Zavolá vám trebárs váš starý priateľ a váš život sa končí, pretože vás potom ďalšie mesiace sledujú. My sme s niektorými z atentátnikov síce vyrastali, ale to neznamená, že máme všetci tiež také vymyté mozgy,“ sťažuje sa spomínaný staviteľ zo Schaerbeeku Ali, ktorý sa osobne poznal s nedávno zatknutým teroristom Abdeslamom.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    - Reklama -