Sekery, nože, strelné zbrane, výbušniny. Nemecko má za sebou ťažký “teroristický” rok

    0
    Ľudia smútia na mieste, kde zastrelil 18-ročný chlapec 10 ľudí vrátane seba v mníchovskom McDonalde a nákupnom centre (Autor: TASR)

    Samovražendné bombové útoky, streľba, útoky nožmi a sekerami a najnovšie aj kamiónom. Medzi útočníkmi boli bojovníci Islamského štátu, ale aj zradikalizovaní moslimovia dlhé roky žijúci v Nemecku. Útočili Sýrčania, Afganci, Iračani, Alžírčania, ale aj Turci či imigranti pôvodom z Maroka, všetci podľa svojich slov v mene Alaha.

    Nemecko sa stalo frekventovaným terčom teroristických útokov a islamskej agresie najmä po lete 2015, keď v Európe vypukla migračná kríza. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vtedy rozhodla pre politiku otvorených dverí a do Európy a Nemecka začali masovo prúdiť státisíce utečencov hľadajúcich azyl, ekonomických migrantov hľadajúcich lepšie ekonomické prostredie, ale aj islamských radikálov, pre ktorých sa otvorila cesta do srdca ich nepriateľa – kresťanskej Európy.

    Jedným z prvých teroristických útokov od vypuknutia migračnej krízy v Nemecku bol útok Iračana Rafika Mohamada Yousefa, ktorý nožom napadol a vážne zranil policajtku. Jeho útok sa odohral ešte v septembri 2015 a Rafika počas útoku zastrelili. Útočník bol azylant pôvodom z Iraku, ktorý v tom čase žil v Nemecku už sedem rokov a mal status utečenca.

    Rozbitá teroristická bunka a mladučká islamistka

    Vo februári 2016 sa nemeckým bezpečnostným zložkám podarilo odvrátiť teroristický útok, za ktorého plánovaním stála skupina Alžírčanov. Polícia vtedy zatkla dvoch mužov a jednu ženu, ktorí mali patriť k teroristickej bunke s napojením na radikálnu skupinu Islamský štát. Vyšetrovatelia podnikli začiatkom mesiaca sériu razií, ktorá bola vyvrcholením niekoľkotýždňového vyšetrovania, pri ktorej zhabali dôkazový materiál a následne podozrivých zatkli. Alžírčania, ktorí za plánovaním stáli, žili v utečeneckých centrách.

    V tom istom mesiaci zaútočila na železničnej stanici v Hannoveri na príslušníka polície len 15-ročná islamistka. Vyzbrojená kuchynským nožom sa vybrala na stanicu s cieľom spáchať teroristický čin. Vyšetrovanie ukázalo, že dievča komunikovalo s džihádistami v Sýrii najprv cez internet a v januári dokonca odcestovala do Turecka, aby sa pripojila k militantom IS. Na nátlak matky sa však vrátila do Nemecka a následne spáchala útok na stanici. V apríli bol na útočníčku vydaný zatykač za ťažké ublíženie na zdraví a podporu teroristickej organizácie.

    Dvaja stredoškoláci a dvaja samovražední atentátnici

    Dvaja 16-roční študenti zase v polovici apríla zaútočili podomácky vyrobenou výbušninou na sikhskú modlitebňu v nemeckom Essene. Ukázalo sa, že išlo o dvojicu, ktorá sympatizovala s militantmi z takzvaného Islamského štátu a al-Káidy. Obaja stredoškoláci boli pre nemeckú políciu známa firma a boli evidovaní ako členovia radikálnej islamskej salafistickej sekty operujúcej v Nemecku.

    Ďalší dvaja islamisti sýrskeho pôvodu sa pokúsili o útok s výbušninou aj v máji v nemeckom Düsseldorfe s tým rozdielom, že v ich prípade išlo o pokus o sebevražedný útok, ktorý však polícia zmarila. Spolu s nimi bol zatknutý aj ďalší radikál, ktorý mal byť zapletený v plánovaní útoku a operoval s mužmi v jednej teroristickej bunke. Šťastím vtedy bolo, že štvrtý člen bunky sa úradom vydal dobrovoľne a poskytol polícii údaje o plánovanom útoku svojich druhov a pomohol tak zabrániť jeho uskutočneniu. V Mníchove sa však v máji osamelý útok podaril radikálovi vyzbrojenému nožom, ktorý na stanici metra zranil troch ľudí a jedného pripravil o život.

    Za jediný mesiac sekera, nôž, pištoľ aj bomba

    Situácia v krajine sa nezlepšila ani v lete a počet útokov dokonca v prvej polovici leta vzrástol. Najmenej 20 ľudí utrpelo v júli zranenia po tom, ako muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil v mene Alaha na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko. Útočníkom bol len 17-ročný Afganec, ktorý bol zastrelený na úteku. V Mníchove zase len o rok starší Nemec iránskeho pôvodu zaútočil v obchodnom centre so streľnou zbraňou, zastrelil deväť ľudí a následne otočil zbraň proti sebe. Nemecká polícia vtedy vyhlásila, že jeho konanie nebolo nábožensky motivované. Niektorí svedkovia streľby však tvrdili, že chlapec počas streľby kričal Alah akbar.

    Len pár dní na to sa odohral vôbec prvý úspešný sebevražedný útok na nemeckej pôde, keď sa v meste Ansbach odpálil 27-ročný sýrsky utečenec Mohammad Daleel, ktorý prisahal oddanosť Islamskému štátu. Pri jeho útoku sa zranilo 15 ľudí, jediným, kto prišiel o život, bol však naštastie iba sám útočník. Deň na to však prišla o život žena v nemeckom Reutlingene, ktorú nožom napadol 21-ročný Sýrčan a spôsobil jej zranenia nezlučiteľné so životom. Podobný útok sa odohral aj koncom augusta, keď nožom zaútočil na hudobnom festivale ďalší z takzvaných útočníkov osamelých vlkov, jeho útok si, naštastie, nevyžiadal ľudské životy.

    Najväčší cieľ teroristov – letisko

    Po relatívne pokojnom septembri polícia zatkla v Nemecku v októbri sýrskeho utečenca Jaber al-Bakra, ktorý plánoval bombový útok na berlínske letisko. Po tom, ako sa v jeho byte našlo veľké množstvo vysoko nestabilnej výbušniny, vyhlásila polícia po ňom celoštátne pátranie. Po dvoch dňoch na úteku sa úradom podarilo Bakra zadržať. Mladý Sýrčan sa po ďalších dvoch dňoch v cele obesil. V Hamburgu 16. októbra rukou islamského radikála prišiel o život 16-ročný chlapec, po tom, ako ho útočník bodol nožom. Útok s nožom sa odohral aj dva dni potom v obci Hagen a koncom mesiaca aj vo Frankfurte, kde útočník zranil nožom štyri osoby na policajnej stanici.

    Smutné berlínske vianočné trhy

    Posledný tohtoročný útok islamských radikálov sa odohral začiatkom tohto týždňa v Berlíne, kde útočníci narazili vysokou rýchlosťou kamiónom do davu na vianočných trhoch. O život prišlo pri útoku 12 ľudí a takmer 50 ďalších utrpelo zranenia a niektorí skončili vo vážnom stave v nemocnici.

    Riziko teroristických útokov počas vianočných a koncoročných sviatkov je stále aktuálne a pomerne vysoké a bezpečnostné zložky v európskych metropolách sú v pohotovosti.

    Najčastejšími teroristickými útokmi v roku 2016 boli útoky takzvaných osamelých vlkov, ku ktorým Islamský štát v poslednom čase aktívne vyzýva moslimov žijúcich v Európe. Za viacerými útokmi stáli aj infiltrované teroristické bunky operujúce v členských krajinách. Najpoužívanejšou útočnou zbraňov boli obyčajné kuchynské nože, ku ktorým má prístup každý.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -