Šéfredaktor Respektu o Čaputovej: Je to česká prezidentka

    0
    Erik Tabery (Autor: Hans Štembera)

    „Na českých sociálnych sieťach to v sobotu večer vyzeralo, ako keby Zuzana Čaputová bola zvolená nie za slovenskú, ale za českú prezidentku. Zavládlo tu úplné nadšenie. Pochopiteľne, medzi tými, ktorí si pred rokom nepriali úspech Miloša Zemana. Mohlo by sa zdať, že tie oslavy sú naivné, nezmyselné, ale nie je to tak. Slovensko totiž vyslalo trochu nádeje aj do Česka,“ píše Tabery.

    „Ak však bude chcieť nezemanovské Česko zažiť svoj úspech, bude sa tiež musieť naučiť spolupracovať, prekonávať spory. To je na Slovensku do istej miery kľúčové. Len čo sa Zuzana Čaputová stala kandidátkou ,otvoreného‘ Slovenska, akceptovala ju drvivá väčšina zástancov tohto prúdu a stála za ňou,“ poznamenal Tabery so slovami, že v Česku by sa nepochybne rozbehol najobľúbenejší z tamojších festivalov ukrývajúci sa pod názvom „ale“.

    „Čechom skrátka zatiaľ nebolo tak zle, aby zo seba striasli pocit, že vyberajú Boha, pretože nikto iný ich zastupovať nemôže,“ uzavrel Tabery s tým, že nový politický zápas – o parlament – sa na Slovensku práve začína.

    Pôvodný text nájdete na webe respekt.cz.

     

    - Reklama -