Šéfredaktor MF Dnes: Merkelová je pred zrútením. Čaká sa, kto ju nahradí a zruší jej pozvánku pre migrantov

    0
    Angela Merkelová (Autor: Hans Štembera)

    Podľa jeho názoru usvedčila realita politické špičky v Nemecku a vo Švédsku z naivity, v horšom prípade z podvodu. „Teraz sa budú pred každými voľbami triasť od strachu,“ predvída.

    Nemecký sociálny štát zlyhal na celej čiare

    Poukazuje na to, že pre Nemcov, ktorí si tak zakladajú na fungujúcej štátnej správe, je najväčším šokom fakt, že úrady si s problémom migrácie nevedia poradiť. „Ich milovaný sociálny štát zlyhal na celej čiare,“ domnieva sa. Zosobnením tohto zlyhania je podľa Plesla kancelárka Angela Merkelová, ktorá Nemcom od jari hovorí, že krajina príliv imigrantov zvládne.

    A ani teraz, keď čelí tvrdému odporu nielen zo strany predsedu sesterskej CSU Horsta Seehofera, ale aj zo strany racionálnych členov vlastnej strany, sa Merkelová svojej utopistickej predstavy nehodlá zbaviť.

    „Výsledkom je obraz totálne dezorientovanej političky, ktorá sa v úrade drží len z posledných síl, pretože väčšinu energie vydá na to, aby sa pred kamerami nezrútila,“ píše šéfredaktor.

    Scenáre odchodu Merkelovej nemecké médiá rozoberajú už niekoľko dní

    Podľa neho bude tlak na kancelárku v nasledujúcich týždňoch eskalovať. „A keď s prílivom teplého vzduchu začnú do Európy znovu prúdiť desaťtisíce migrantov denne, bude sa už v Nemecku v súvislosti s kancelárkou riešiť len jediná otázka: Kto ju nahradí?“ predpovedá Plesl.

    Upozorňuje, že scenáre odchodu Angely Merkelovej nemecké médiá rozoberajú už pár dní. Kľúčový test dôvery pre Merkelovú budú krajinské voľby, ktoré v nedeľu 13. marca prebehnú v Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falcku a v Sasku-Anhaltsku.

    Podľa Plesla to bude pre Merkelovú kľúčový test dôvery. „Ak CDU vo voľbách prepadne, môže si v berlínskom kancelárstve rovno naskladať veci do prepraviek, zbaliť svoju zbierku kostýmčekov a zavolať sťahovákov,“ myslí si šéfredaktor.

    Nemecko čaká na lídra, ktorý pred kamerami zruší pozvánku

    Nemecko podľa neho teraz čaká na lídra, ktorý urobí to, čo Merkelová urobiť nechce alebo nedokáže. „To znamená, že vystúpi pred televíznymi kamerami a zruší neobmedzenú pozvánku, ktorú vlani na Blízky východ Nemecko ústami svojej kancelárky odoslalo. O nič iné v tejto chvíli v susednej krajine nejde,“ dodal Plesl.

    Podľa jeho slov sa zo svojho naivného sna prebudili už aj Švédi. V tejto krajine štát a zvolené strany zrástli do jedeného celku, ktorý bráni konkurenčným politickým subjektom, aby sa dostali k moci. „V tomto prípade ide predovšetkým o pokusy ostrakizovať stranu s názvom Švédski demokrati, ktorej obľuba tvárou v tvár odhaleným klamstvám a podvodom politickej elity, ktorá si monopolizuje moc nad štátom, celkom strmo rastie. V prieskumoch teraz majú podporu tesne pod tridsiatimi percentami, čo z nich robí najpopulárnejšiu politickú stranu vo Švédsku,“ upozornil Plesl.

    Švédsky politický establishment reaguje hystericky

    Zdesený švédsky politický establishment na to reaguje spôsobom, ktorý je mu vlastný, keď sa dostane do úzkych. To vraj znamená hystericky a nekoncepčne.

    Plesl poukazuje na to, že sociálnodemokratický minister vnútra Anders Ygeman v štvrtok oznámil, že Švédsko z krajiny vyhostí viac ako polovicu imigrantov, ktorí tam vlani dorazili. V roku 2015 pritom vo Švédsku požiadalo o azyl 160-tisíc ľudí.

    „V skutočnosti švédska vláda reaguje na absolútne neudržateľnú situáciu, ktorá už začína hroziť sociálnym výbuchom,“ myslí si a poukazuje na to, že Švédskom v týchto dňoch otriasa predovšetkým vražda dvadsaťdvaročnej Alexandry Mezherovej, ktorú podľa polície dobodal pätnásťročný somálsky imigrant. Žena je pritom paradoxne potomkom prisťahovalcov z Libanonu a jej matka po incidente vyhlásila, že „Švédsko už nie je bezpečná krajina“.

    Politickí vodcovia v strednej Európe vážnosť situácie vyhodnotili správne

    Plesl na záver píše, že vládnuca politická elita v Nemecku aj vo Švédsku zlyhala, a preto bude musieť skôr či neskôr odísť. „Na rozdiel od väčšiny politických vodcov v strednej Európe, ktorí riziká a vážnosť situácie vyhodnotili správne, správne zareagovali a odolali tlaku práve tých politických vodcov, proti ktorým sa teraz v krajinách postihnutých utečeneckou krízou obracia ich vlastné obyvateľstvo,“ uzavrel Jaroslav Plesl svoje zamyslenie.

    autor: vam

    - Reklama -