Šéfka európskej diplomacie v Česku. Za čo všetko ďakovala Sobotkovi?

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    “Moja vďaka patrí za mimoriadne konštruktívnu, vyváženú a zodpovednú pozíciu, ktorú Česká republika presadzovala počas minulého roka a v ktorej pokračuje aj začiatkom nového roka vo všetkých otázkach našej spoločnej práce,” uviedla Mogheriniová. 

    Sobotkovi poďakovala za postoj naliehajúci na dodržaní jednoty EÚ, ktorý jeho vláda presadzovala na zasadnutiach Rady EÚ pre zahraničnú politiku a tiež na summitoch EÚ. Ocenila pozíciu ČR, podľa ktorej jednota Európskej únie je kľúčom pre riešenie hlavných problémov, ktorým Európa dnes čelí. 

    “Čelíme jedným z najťažších časov tak vo vnútri ako aj mimo hraníc Európskej únie. Myslím si, že Česká republika šikovne investuje do svojej strategickej voľby byť súčasťou EÚ, ktorá nám dáva nástroje na vyrovnanie sa s touto krízou lepšie ako keby každý z 28 členov únie jednal sám za seba,” skonštatovala šéfka európskej diplomacie. 

    Mogheriniová zároveň poďakovala premiérovi ČR za spôsob, akým jeho krajina predsedá Vyšehradskej štvorke (V4). Toto regionálne zoskupenie podľa nej ponúka vždy dobré príspevky pre spoločné európske diskusie, obzvlášť v dobe keď únia čelí interným aj externým výzvam na východe, juhu a juhovýchode od svojich hraníc. Pripomenula v tejto súvislosti najmä prúdy utečencov, ktoré viedli k vytvoreniu migračnej krízy. 

    Európska únia by podľa nej mala tento významný stredoeurópsky región lepšie počúvať, pracovať s ním a nájsť spoločne správne odpovede na celoeurópske problémy. Mogheriniová ako šéfka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), diplomatického zboru EÚ, poďakovala českej strane za kandidatúru českej diplomatky a terajšej Stálej zástupkyne ČR pri OSN Edity Hrdej do funkcie výkonnej riaditeľky ESVČ pre obe Ameriky. Hrdá v tejto funkcii, uvoľnenej koncom leta minulého roka, nahradí švédskeho diplomata Christiana Lefflera.

    - Reklama -