Šéfka MMF pochválila bývalého ukrajinského ministra hospodárstva. Ten kritizuje vládu pre blokovanie reforiem

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    Rodený Litovčan Abromavičius v stredu oznámil, že odstupuje z funkcie pre “akcie, ktoré majú paralyzovať našu prácu”. Ministrom bol od zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014. Lagardeová povedala, že Abromavičius “uskutočnil niektoré veľmi dobré a solídne reformy” vrátane opatrenia na podporu priamych investícií na Ukrajine.

    “Chcela by som vzdať poctu jeho snahám. Jeho nedávno oznámená rezignácia vyvoláva obavy,” uviedla vo videoprenose naživo, v ktorom odpovedala na otázky verejnosti týkajúce sa rozvíjajúcich sa trhových ekonomík. “Ak sú jeho tvrdenia vyslovené počas rezignácie správne, je to evidentne známka toho, že protikorupčné opatrenia, ku ktorým sa zaviazala vláda, ešte nefungujú,” citovala šéfku MMF tlačová agentúra DPA. Povedala, že je potrebné dosiahnuť “väčší pokrok” pri riešení problémov zakorenenej korupcie.

    “Vedeli sme po celý čas, že vo vzťahu ku korupcii treba urobiť veľa práce. A musí sa urobiť a presadiť nekompromisne, lebo tieto orgány sa zodpovedajú nielen občanom Ukrajiny, ale tiež medzinárodnému spoločenstvu,” dodala. Abromavičius tvrdil, že vysokí úradníci blokujú kľúčové reformy, ktoré musí uplatniť vláda, aby si udržala medzinárodnú finančnú pomoc. Konkrétne menoval Ihora Kononenka, blízkeho spojenca prezidenta Petra Porošenka ako jedného z tých, ktorí pracujú “za jeho chrbtom”, informovala v stredu ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

    Podpora prezidenta Porošenka od volieb v roku 2014 prudko klesla.

    - Reklama -