Šefčovič tvrdí, že ide do eurovolieb s pestrými témami v prospech rozvoja EÚ

    0
    Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa chce stať volebným lídrom Strany európskych socialistov (PES). Zatiaľ je jeho najvážnejším možným súperom šéf Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber.

    Šefčovič v rozhovore pre TASR skonštatoval, že priority, s ktorými chce “tiahnuť do boja”, sa mu zdajú menej “monotematické” než to, o čom zatiaľ hovoril Weber. Ten sa chce sústrediť na otázku migrácie, v stredu však pred novinármi zdôraznil aj význam boja proti populizmu a radikalizmu, hovoril o potrebe byť bližšie k ľuďom, záchrane eura ako spoločnej meny a záchrane európskych hodnôt.

    Slovenský eurokomisár svoje témy zhrnul ako “jednoznačnejšia priemyselná politika, asertívnejšia obchodná politika a veľký dôraz na kvalitu pracovnej sily”, to všetko s dôrazom na podporu inovácií.

    “Mojim cieľom je vniesť do debaty témy, o ktorých menej diskutujeme na straníckej a politickej úrovni. Sú to témy strategickej suverenity a priemyselnej autonómie, dôležitosti toho, aby Európa zostala kľúčovým hráčom v meniacej sa globálnej ekonomike,” opísal situáciu.

    Šefčovič dodal, že je evidentné, že treba pristúpiť k reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a potom by EÚ mala hľadať recipročné opatrenia na to, aby jej firmy mali trebárs v USA alebo v Číne rešpekt a aby fungovali za rovnakých podmienok ako v Európe. To v podstate znamená vyrovnanejšie vzťahy Únie s kľúčovými partnermi, ako sú Čína a USA.

    Šefčovič v tejto súvislosti upozornil aj na “bremeno zodpovednosti”, lebo Únia ako najväčší obchodný blok na svete zohrá dôležitú úlohu v tom, aby svetový obchod zostal otvorený a spravodlivý.

    EÚ podľa neho nesmie stratiť prehľad o potrebe investícií do strategických oblastí. Spresnil, že niektoré časti európskej ekonomiky budú musieť byť pod väčším drobnohľadom, aby bolo možné uchrániť a rozvíjať vyspelé technológie a zabrániť ďalšiemu odlevu mladých mozgov napríklad do Silicon Valley v Amerike.

    “Jednou z myšlienok, ktorú sa snažím dostať do povedomia európskych politikov, je tá, že sa musíme pripraviť na úplne novú dynamiku pracovného trhu. Desať najhľadanejších pracovných profesií v súčasnosti ešte pred piatimi rokmi na pracovnom trhu neexistovalo. Mladí ľudia dobre vedia, že táto dynamika bude ešte rýchlejšia, a preto EÚ musí prísť s návrhmi na vypracovanie nových nástrojov, ktoré umožnia mladej generácii permanentné vzdelávanie a zdokonaľovanie svojich zručností,” uviedol Šefčovič.

    Takýto prístup podľa jeho názoru pomôže EÚ, aby zostala nielen najväčšou ekonomikou sveta, ale aby bola najlepšou vo vyspelých technológiách a mala najvzdelanejšiu pracovnú silu na planéte.

    Šefčovič musí o týchto témach presvedčiť najskôr delegátov PES na novembrovom kongrese tejto druhej najsilnejšej celoeurópskej strany. V jeho prospech hovoria výsledky, ktoré dosiahol v exekutíve EÚ. Európski socialisti vnímajú projekty, ktoré sa mu podarilo naštartovať v oblasti boja proti energetickej chudobe, presadzovania nižších cien energií alebo hľadania novej budúcnosti pre baníkov v uhoľných regiónoch.

    - Reklama -