Šefčovič si v EK udržal podpredsednícku funkciu: Leyenová oznámila, čo ho po novom čaká

    0
    Zvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámila rozdelenie portfólií v novej EK v sídle EÚ v Bruseli 10. septembra 2019. Šefčovičove nové zaradenie svieti na projekcii vľavo dole. (Autor: TASR)

    Výkonní podpredsedovia EK Frans Timmermans a Margrethe Vestagerová budú zodpovedať za európsku zelenú dohodu respektíve za oblasť Európa pripravená na digitálny vek.

    Tretí výkonný podpredseda EK Valdis Dombrovskis bude zodpovedať za okruh ekonomika pre ľudí. Slovenský eurokomisár Šefčovič si v EK udržal podpredsednícku funkciu.

    V exekutíve EÚ bude jedným z piatich podpredsedov, pričom zvolená predsedníčka von der Leyenová pred novinármi spresnila, že v novej štruktúre eurokomisie budú ešte uvedení traja výkonní podpredsedovia.

    Šefčovič bude oficiálne zodpovedať za tematický okruh s názvom Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie.

    Podobne ako v doterajšej Komisii pod vedením Jeana-Clauda Junckera bude spolupracovať s viacerými eurokomisármi, zároveň však bude zodpovedný za svoju vlastnú agendu.

    S témou medziinštitucionálnych vzťahov má skúsenosti z obdobia Komisie pod vedením Josého Manuela Barrosa (2009 – 2014), pričom táto činnosť si vyžaduje udržiavanie kontaktov a riešenie sporov s Európskym parlamentom a Radou EÚ.

    Je to jedna z úloh, ktoré maximálne zviditeľňujú komisára povereného touto úlohou.

    - Reklama -