Šefčovič by bol lepší prezident. Šéfredaktor českého servera ponúkol pohľad, ktorý v ČT nezaznel

    0
    Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    Favoritkou je Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,6 % hlasov. Jej protivník v druhom kole, Maroš Šefčovič, získal 18,7 %. Podľa ČT Čaputová v tomto smere naplnila očakávania. Teraz sa teda začne kampaň do druhého kola, v ktorej sa už vraj Ševčovič začal púšťať do Čaputovej. Chcel by údajne pomôcť dôchodcom, pričom od favoritky toho vraj na túto tému veľa nepočul. V rannom povolebnom dueli Čaputová uviedla, že nemá potrebu sa proti Ševčovičovi vymedzovať. Ďalej vyhlásila, že jej nehrozí, že by zaspala na vavrínoch pre výsledky z prvého kola.

    Volilo približne 49 % všetkých voličov. Najväčší záujem o voľby bol v okolí Bratislavy, najmenší na východnom Slovensku. Čaputová zvíťazila vo veľkej väčšine volebných okrskov a získala podľa ČT viac hlasov ako druhý a tretí kandidát dohromady. Podľa prieskumov a slovenskej tlače by sa už vraj poradie meniť nemalo. Podporu Zuzane Čaputovej vyjadril súčasný prezident Andrej Kiska a jeden z neúspešných kandidátov, Béla Bugár. Šefčovič ako kandidát Smeru má podporu svojej strany. Podľa reportáže ČT sa ešte k žiadnemu kandidátovi nepripojil 3. v poradí Štefan Harabin. Šefčovič sa pre médiá vyjadril, že je presvedčený, že má lepší program a môže osloviť tých, ktorí boli nerozhodnutí alebo stratili svojho kandidáta. „Pokiaľ ide o protikandidátku, tiež si myslím, že sa treba popýtať, kto ju podporuje, kto sa s kým stretával, akým spôsobom medzi sebou komunikovali,“ dodal.

    Spravodajca ČT Lukáš Mathé konštatoval, že Slovensko teraz čaká boj o konzervatívnych voličov, na ktorých svoju kampaň údajne smerovali Štefan Harabin a Marian Kotleba a dohromady získali takmer 25 % hlasov. O ich hlasy sa vraj bude uchádzať hlavne Šefčovič. Harabin podľa Mathého dokonca Kotlebu obvinil, že sa pre neho nedostal na druhé miesto a Slovensko tak „čaká skaza“. Celú reportáž nájdete na webe ČT.

    Trochu iný pohľad prináša na serveri Info.cz jeho šéf Michal Půr. Nepochybuje, že Čaputová voľby vyhrá. „Bude to však víťazstvo kandidáta, o ktorom mnoho nevieme, a víťazstvo kandidáta, ktorý bude tak trochu kopírovať osobnosť Andreja Kisku. Teda prezidenta, ktorý sa teší väčšej popularite v Česku než na Slovensku. Pre nás je to určite potešiteľné, ale pre jednotu Slovenska, ktorá trpí škandálmi vo vrcholnej politike, to zase taká dobrá správa nie je,“ tvrdí.

    Čaputová je podľa neho voľbou protestu proti dlhoročnej dominancii Smeru, ktorú zmietla až vražda Jána Kuciaka. Ale žiadny protest netrvá večne. „V súčasnosti prakticky nevieme, kto je Zuzana Čaputová, vieme len, že má masívnu marketingovú silu a kampaň vedie nielen na Slovensku, ale aj v Česku,“ píše Půr a dodáva, že nie je známe, kto za Čaputovou stojí, a donedávna údajne nechcela prezradiť ani identitu svojho priateľa. Oproti tomu Šefčoviča opisuje takto: „Vieme, kto je, poznáme jeho rodinu, vieme, čo si myslí, je nepochybne proeurópsky orientovaný a vieme, že to je kandidát s hlbokou osobnou integritou.“ Ale väz mu láme to, že je kandidát Smeru.

    Podľa Půra by bol Šefčovič nepochybne lepší prezident. Prepad Smeru podľa neho znamená ďalšie percentá pre Ľudovú stranu Naše Slovensko Mariana Kotlebu; a zatiaľ čo so Šefčovičom ako prezidentom by sa asi všetci zmierili, v prípade Čaputovej zostane spoločnosť rozdelená.

     

    - Reklama -